Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat12052020

Last update06:30:53 PM

Grad ispod mora otkriven kod Umaga

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

UMAG -  Na lokaciji pokraj Umaga pronađen je brod star 3.000 godina, čiji je savremenik egipatski faraon Tutankamon. Uz brod su otkriveni i ostaci naselja iz kamenog doba.

“Ovo je jako veliko otkriće jer brod koji smo našli najstariji je takav na Jadranu, a možda čak i na Mediteranu”, rekla je arheolog Ida Koncani Uhač.

Voditeljka tima Arheološkog muzeja Istre opisala je kako su naselje i brod našli još 2008. u uvali Zambratija kraj Umaga. Sad znaju da naselje potiče  iz vremena od 4230. do 3980. godine pre Hrista, odnosno iz kasnog neolitika.

Ovaj grad ljudi su izgrdili na čvrstim hrastovim gredama. Dobro su sačuvani jer ih je štitio mulj morskog dna i pokrivač od dva metra peska, a nalazište se proteže na 10.000 kvadratnih metara. Uz naselje, našli su mnogobrojne fragmente keramičkih posuda i životnjskih kostiju. 

Našli smo i drvene ostatke broda, tzv. histarske brodice. Analizom uzoraka u laboratoriji u američkome Majamju  utvrđeno je da  je brod iz vremena od 12. do 10. veka pre Hrista. Služio je za lokalnu plovidbu ili trgovinu.  Bio je to brodić na vesla, za sada nastariji nađeni takav brod na Jadranu”, objašnjava Koncani Uhač, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries