Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07072020

Last update06:30:53 PM

Potopljen japanski "brod duhova" (VIDEO)

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Enkoridž - Američka obalska straža potopila je "brod duhova" koji je nakon razornog zemljotresa i cunamija u Japanu od 11. marta 2011. besciljno plutao po Tihom okeanu.

Dugo putovanje ribarskog broda "Rjon Un-maru" dugog 65 metara, završeno je kada je na njega otvorena vatra iz topova sa broda američke obalske straže. Brod se zapalio i potonuo na dubinu od 305 metara u Zalivu Aljaske, 240 kilometara od kopna.

Odluka o potapanju broda doneta je kako se on ne bi nasukao ili ugrozio druge brodove koji plove između Severne Amerike i Azije. 

Brod, na kojem nije bilo tragova ljudi, jedan je od brojnih ostataka koji posle cunamija u Japanu plove Tihim okeanom. Sumnjalo se da na njemu ima velike količine goriva. Kod zapadne obale Kanade primećen je 25. marta. 

Brod je bio kod ostrva Hokaido kada je zemljotres jačine devet stepeni u martu prošle godine pogodio Japan i pokrenuo cunami. 

Cunami je stvorio najmanje 25 miliona tona otpadaka i olupina. Od toga je između četiri i osam miliona tona završilo u okeanu, a oko dva miliona tona još pluta na površini. 

Američke zdravstvene i ekološke vlasti navode da nema razloga za brigu zbog toga što će ostaci broda koji stignu do Aljaske biti radioaktivni. 

Zemljotres i cunami doveli su do kvara u nuklearnoj elektrani Fukušima, najveće nuklearne krize u svetu od nesreće u Černobilu 1986. 

http://www.youtube.com/watch?v=ShX7G6dFXLc&feature=player_embedded

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries