Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu05232019

Last update06:30:53 PM

Hrvatska: Stečaj u brodogradilištu Kraljevici

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Brodogradilište koje je gradilo najluksuznije jahte i velike brodove, a slovilo je kao “butik brodogradilište” sa vrhunskom tehnologijom, odlukom vlade Hrvatske ide u stečaj.

HRVATSKA vlada je u nizu nepopularnih mera donela i odluku da najstarije brodogradilište u Kraljevici ide u stečaj. Reč je o brodogradilištu koje je gradilo najluksuznije jahte i velike brodove, a slovilo je kao “butik brodogradilište” sa vrhunskom tehnologijom. Odbijena je ponuda Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata, da kupi to brodogradilište, jer je ocenjeno da ne nudi dobre uslove. U stečaj ide i “Dalmacijavino” sa 500 zaposlenih, koje je želeo da kupi jedan američki preduzetnik.

Premijer Zoran Milanović kaže da novim odlukama nije ugrožena hrvatska brodogradnja i da će se graditi brodovi, ali pod novim uslovima. To znači da će privatni vlasnici odlučivati o sudbini brojnih zaposlenih u brodogradilištima. Samoborski DIV kupio je “Brodosplit”, a pulski “Uljanik”, koji inače odlično posluje, takođe će u privatizaciju.

Odluke o stečaju iznenadile su radnike, koji danima čekuju rešenje o nastavku rada svojih fabrika. Međutim, nova vlast se odlučila za masovno zatvaranje nerentabilnih preduzeća, što bi moglo da dovede i do 400.000 nezaposlenih u Hrvatskoj do kraja godine. Već je dosegnut neslavni rekord iz vremena vlade Ivice Račana, kada je takođe SDP-ov ministar Slavko Linić provodio masovne stečajeve i kada su hiljade radnika ostale bez posla. Većina i zauvek, a politika stečajeva se pokazala kobnom za hrvatsku privredu.

Istorija kao da se ponavlja. Tako i drastično opada popularnost socijaldemokratima, jer su građani od njih očekivali više socijalne osetljivosti.

U vladi tvrde da je bilo nesnošljivo finansirati brodogradnju, što je država činila zadnjih pedesetak godina. Gubici su astronomski i za pokrivanje nema novaca. Dok su brodogradilišta gubitaši, privatni kooperanti koji rade s njima zarađuje velike pare. A i Brisel tera vlast da se sva brodogradilišta privatizuju, kao što je bilo i u Poljskoj.

Nezadovoljni radnici najavljuju štrajkove. U Hrvatskoj se sve češće postavlja pitanje ko će uopšte da ostane.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries