Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu02202020

Last update06:30:53 PM

Izbegnut drugi Černobilj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prilikom požara na ruskoj podmornici "Jekaterinburg" gde su se nalazile rakete sa nuklearnim bojevim glavama i torpeda, da je došlo do eksplozije, piše ruski nedeljnik "Vlast", nekoliko tona radioaktivnog materijala bilo bi oslobođeno u atmosferu širom Evrope.

Požar na atomskoj podmornici "Jekaterinburg", koji se desio uoči Nove godine, mogao je da se pretvori u najveću nuklearnu katastrofu od Černobilja, jer su se na podmornici, izgleda, nalazile nuklearne rakete sa bojevim glavama i torpeda.

Tako tvrdi nedeljnik Vlast izdavačke kuće "Komersant", pozivajući se na neimenovane izvore u armiji, dodajući da se pored navedenih raketa u podmornici nalaze i dva nuklearna reaktora.

Eventualna eksplozija bojevih glava, za koje izvori veruju da su se nalazile na brodu, ili oštećenje reaktora, moglo je da izazove tragediju sa nesagledivim posledicama.

Ono što se pitaju novinari ruskog nedeljnika, a na šta zasad nemaju odgovore, jeste kako je moguće da je podmornica podignuta na plutajući nivo, u oblasti Murmanska, sa teškim naoružanjem u sebi.

Po svim pravilima, čak i u slučaju vanrednog remonta, posada je bila dužna da ukloni sve naoružanje sa podmornice pre podizanja iz vode, ali izgleda da su postupili mimo procedure.

Da se kojim slučajem katastrofa zaista dogodila, najugroženiji bi bili ruski severni susedi, Finci, Skandinavci, kao i oni sa Baltika, ali teško je verovati da bi bilo ko u Evropi ostao spokojan, jer bi to značilo da bi nekoliko tona radioaktivnog materijala bilo oslobođeno u atmosferu.

Požar na podmornici ugašen je uz dosta napora, a vojska je kratko saopštila da nije bilo curenja nuklearnih čestica, kao i da podmornica mora na ozbiljnu popravku. Taj incident prošao je medijski gotovo nezapaženo, jer se desio tri dana uoči Nove godine.

Požar na "Jekaterinburgu" bio je osmi slučaj izbijanja vatre na nuklearnim podmornicama, a svih osam slučajeva zabeleženo je tokom remonta. Od toga, pet puta je požar izbio u istom remontnom zavodu "Zvezdočka".

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries