Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat08152020

Last update06:30:53 PM

Kapetan: "Nisam hteo da bežim, slučajno sam upao u čamac za spasavanje"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Frančesko Sketino (52), kapetan kruzera "Kosta Konkordija" koji se u petak uveče nasukao na stenje blizu obala pokrajine Toskana, rekao je na današnjem saslušanju da nije bio među prvima koji su pobegli sa broda, nego da je "upao u čamac za spasavanje" dok je pokušavao da pomogne putnicima.

 

Opisujući trenutke u kojima je navodno upao u čamac, Setina je rekao da nije uspeo da se vrati na brod i da je "spasao na hiljade života".

 

Putnici su trčali svuda po palubi, pokušavajući da se uguraju u čamce za spasavanje. Nisam imao čak ni pojas za spasavanje, jer sam ga dao jednom od putnika. Pokušavao sam da ih jednog po jednog ubacim u čamac. Odjednom, brod se nagnuo za oko 60-70 stepeni i ja sam se zaglavio, da bih na kraju upao u jedan od čamaca za spasavanje. Tako sam tamo završio - rekao je na saslušanju Sketina.

 

Sketinu, koji je u međuvremenu dobio nadimak Kapetan Kukavica, milanski sud je danas je poslao u kućni pritvor.

 

Uprkos tome što je iz zapisa crne kutije jasno da je Sketino svesno napustio brod koji tone sa više od 4.200 ljudi na njemu i sa prvim pomoćnikom pokušao da pobegne sa mesta nesreće, trenutno najomraženiji čovek u Italiji umesto u zatvor, ide u kućni pritvor. Sketino će dalji tok istrage pratiti iz svog doma u gradiću Meta blizu Napulja, gde živi sa suprugom i ćerkom.

 

U nesreći kruzera poginulo je 11 ljudi, 67 osoba je povređeno, a 24 putnika i članova posade još se vode kao nestali.

 

Frančesko Veruzio, tužilac iz Groseta, toskanskog grada u čijoj blizini se nasukula "Kosta Konkordija", izjavio je za "Korijere dela sera" da nije očekivao ovakvu odluku suda. On tvrdi da je mu nije jasno zašto sud u Milanu nije produžio pritvor Sketinu, u isto vreme izričući blažu meru nadzora u vidu kućnog pritvora.

 

Sketino je tri sata proveo u davanju izjave pred sudijom, a tužilac Veruzio navodi da rekonstrukcija događaja koju je ponudio kapetan ni u kom slučaju ne menja optužnicu. Ispred suda u Milanu sinoć se okupila masa ljudi, među kojima su bili i Sketinova supruga, njegov brat i rođak. 

 

Izvor: www.vesti-online.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries