Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07072020

Last update06:30:53 PM

Crna kutija: Kapetan broda "Konkordija" odbio naređenje da nadgleda spasavanje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Frančesko Sketino (51), kapetan luksuzne krstarice "Kosta konkordija" nasukane kod Toskane nije poslušao naređenje lučkih vlasti da se vrati na brod i nadgleda spasilačku operaciju, javila je Agencija Frans pres, prenoseći transkript telefonskog razgovora snimljenog na jednoj od "crnih kutija".

 

U brodolomu je, prema dosadašnjim podacima, poginulo šest osoba, 67 je povređeno, a još 29 se vodi kao nestalo, prenele su agencije.


AFP prenosi navode italijanske agencije Ansa da je Sketino "vrdao" kada su mu lučki zvaničnici naložili da nadzire spasavanje.

 

"Idite sada na pramac, uspnite se na merdevine za vanredne situacije i koordinišite evakuaciju", rekao je zvaničnik kapetanu, tražeći odgovor koliko je tačno bilo ljudi, dece, žena i putnika na brodu.

 
"Šta radite? Napuštate spasilačku operaciju? Kapetane, ovo je naređenje, ja sada komandujem. Vi ste proglasili napuštanje broda... Postoje već leševi", rekao je zvaničnik luke.

 

Pitanje Sketina "Koliko?", izazvalo je hitar odgovor lučkog predstavnika da to on njemu treba da kaže.


"Šta radite? Hoćete da idete kući?", pitao je taj službenik lučke kapetanije.

 

AFP navodi da je Sketino ranije doveo sebe u nepriliku rekavši u drugom telefonskom razgovoru da se "ne može doći do broda jer stražnji deo tone".

 

Italijanska Ansa navodi da je kapetan kritikovan zbog toga što je navodno prekasno naredio da putnici bezbedno napuste brod.


Ta agencija, takođe, dodaje da je postojala neka vrsta "pobune" među posadom, koja je odlučila o evakuaciji pre nego što je kapetan izdao formalnu naredbu.

 

Sketino je uhapšen u subotu, zajedno sa prvim oficirom Ćirom Ambroziom, i obojica se terete za ubistvo iz nehata i napuštanje broda pre nego što su putnici bili spašeni.

 

Vlasnik kompanije "Kosta kročere" Pjer Luiđi Foski rekao je da je Sketino (52) napravio "neobjašnjivu" grešku i da je zbog toga brod udario u stenu, kao i da je kapetan odstupio od programiranog kursa bez dopuštenja kompanije.


Italijanski mediji zaključuju na osnovu istrage da je Sketini odstupio od kursa i dao naredbu da se brod približi obali ostrva Điljo.

 

Sketino, na osnovu istrage, nije dao SOS signal odmah posle udarca u stenu.
Prema rečima Foskija, "Konkordija" se samo jednom približila ostrvu više nego inače - 9. avgusta prošle godine, što je bilo usaglašeno sa lučkim vlastima i rukovodstvom kompanije.

 
Sketino, iskusni moreplovac sa 11 godina plovidbe, sada je u istražnom zatvoru regionalnog centra Groseto u oblasti Toskana.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries