Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10312020

Last update06:30:53 PM

Sava puna Plivinih antibiotika, prijeti superbakterija!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Antibiotici su rezultat "bitnog utjecaja proizvodnih pogona smještenih uzvodno od Zagreba". Iako dokument Plivu ne navodi poimence, jedina takva tvornica ondje jest ona Plivina.

 

Antibiotici u rijeci Savi, i to u velikim i nekontroliranim količinama, koje se u najvećoj mjeri mogu objasniti isključivo industrijskim zagađenjem nekoliko kilometara uzvodno od Zagreba, takvo stanje opisuje studija napravljena u sklopu NATO-ova programa “Znanost za mir” iz prosinca 2010. Dokument, koji je do objave u Forumu javnosti bio sasvim nepoznat, izradili su Norveški institut za ispitivanje voda (NIVA) i Institut Ruđer Bošković (IRB) na osnovi IRB-ovih mjerenja razina kemijskih zagađenja u vodama Save u godinama 2006., 2007. i 2008. i to od slovenske granice do Siska.

U dijelu koji se tiče farmaceutskih komponenti, utvrđeno je da je u otpadnim vodama Zagreba te u Savi stanje slično onom u velikim gradovima zapadne Europe i SAD-a. Ali s jednom bitnom iznimkom – trima makrolidnim antibioticima. Za mišljenje o tvrdnjama iz znanstvenog dokumenta iz NATO-ova programa upitali smo Franju Plavšića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju. On ne misli da su antibiotici u Savi neposredna opasnost za ljudsko zdravlje. Međutim...

– Glavni je problem da se stvaraju bakterije koje su otporne na antibiotike – kazao je Plavšić.

Odnosno, duga izloženost bakterija antibioticima u prirodi može dovesti do razvoja superbakterija, pred kojima bi dotični antibiotici bili nemoćni, pa bi i izloženost ljudi tim bakterijama bila velika opasnost za javno zdravlje. Za te antibiotike tim od 24 hrvatska i norveška znanstvenika u studiji zaključuje da u tolikim koncentracijama u rijeci koja prolazi kroz pola Hrvatske nikako ne mogu biti posljedica pukog ispuštanja zagrebačkih otpadnih voda, odnosno upotrebe lijekova koje koriste Zagrepčani, nego je riječ o “bitnom utjecaju proizvodnih pogona, smještenih nekoliko kilometara uzvodno od Zagreba”, odnosno nizvodno od granice Slovenije i Hrvatske. Iako dokument Plivu ne navodi poimence, jedina takva tvornica ondje jest ona Plivina.

Vodozaštitno područje ugroženo i kemikalijama

Sve ukazuje na to da je riječ o priči koja se nastavlja na otkriće iz rujna 2010., kada je Večernji list objavio izvještaj IRB-a, prema kojemu je vodozaštitno područje Šibice kod Zaprešića, zbog 30-godišnjeg ispuštanja otpadnih voda iz tamošnjih pogona Plive i Kvasca, ugroženo kemikalijama i antibioticima koji su se nataložili u potoku Gorjak kod S. Marofa.

Šibice su od Plive i Kvasca udaljene samo 4 km, i to nizbrdo/nizvodno, što je značajno za mogući utjecaj na podzemne vode. 

 

Izvor: www.vecernji.hr

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries