Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue01192021

Last update06:30:53 PM

INA traži naftu u blizini Dubrovnika

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Hrvatska naftna kompanija INA sa dva istraživačka broda "Okeanik čelendžer" i "Kasandra pet" traži naftu i prirodni gas na oko 60 kilometara od Dubrovnika.

 

Hrvatski mediji javili su da se odavno zna da u južnom Jadranu postoje nalazišta prirodnog gasa i nafte, ali su ranije istraživanja bila neisplativa zbog tadašnje niske cene energenata, pa je bušenje na velikim dubinama bilo neisplativo.

S povećanjem cena nafte i gasa moguća nalazišta na velikim dubinama postala su rentabilna, a pretpostavlja se da u južnom Jadranu postoje velike zalihe nafte i gasa.

Iz Ine kažu da je krajem 2011. godine započeto snimanje tehnikama 2D i 3D na srednjem i južnom Jadranu, a za ove radove je prošle godine angažovana kompanija CGG.

Ugovor je navodno vredan više od 50 miliona kuna (preko 6,6 miliona evra).

Studija Hrvatskog geološkog instituta otkrila je 2009. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije značajne zalihe prirodnog gasa, koji može biti povezan sa naftom.

Istraživanja stručnjaka ruskog "Gaspromnjefta" ranije su pokazala da i Konavsko polje leži na značajnim količinama nafte.

 

Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries