Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat09262020

Last update06:30:53 PM

Beluga kitovi i dalje zarobljeni u ledu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nepovoljni vremenski uslovi u Beringovom moru sprečili su danas brod ledolomac da stigne do Čukotke na dalekom severoistoku Rusije, gde je stotinak beluga kitova zarobljeno u ledu.

 

"Spasilački brod Rubin čeka poboljšanje vremenskih prilika kako bi obavio misiju oslobađanja kitova zarobljenih u ledu", piše u saopštenju ruskog ministarstva saobraćaja.

U oblasti u kojoj se nalaze kitovi trenutno duva vetar brzinom od 32 metra u sekundi, a talasi su visoki šest do sedam metara.

Guverner Čukotke poslao je u sredu pismo ruskom ministru saobraćaja Igoru Levitinu i ministru za vanredne situacije Sergeju Sojguu i pozvao ih da pošalju ledolomac da spase kitove.

U pismu, on je upozorio da bi životinje mogle da ostanu bez hrane, kao i da se led širi i smanjuje površinu vode gde mogu da dišu.  "S obzirom na verovatan nedostatak hrane i na brzinu smrzavanja vode, ovim životinjama preti iscrpljenost i smrt", napisao je guverner.

Beluga kitovi spadaju u zaštićenu vrstu kitova koji žive na Arktiku. Oni su jedna od tri životinjske vrste, uz polarnog medveda i amurskog tigra, koji su deo specijalnog programa zaštite ruskog premijera Vladimira Putina.

Često se dešava da kitovi budu zarobljeni u ledu, ali je neuobičajeno da se u zamci nađe toliki broj njih istovremeno.

 

Izvor: www.novimagazin.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries