Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10242020

Last update06:30:53 PM

Vojni remorkeri idu na obnovu, od brodića postaće jahte

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Voditelj projekta Antonio Stevanović kazao je da će rekonstrukcija „Arsenala II“ u luksuznu jahtu potrajati oko godinu i da će koštati više od 300.000 eura.

 

Dva nekadašnja vojna, mala, takozvana lučka remorkera tipa LR, koja su korišćena u bivšem tivatskom vojnom brodogradilištu Arsenal, uskoro će biti obnovljena, a jedan od njih biće pretvoren u luksuznu jahtu retroizgleda, kakve su danas izuzetno cijenjene i tražene u jahting-industriji.

Remorkeri "Arsenal I" i "Arsenal II" su sada vlasništvo firme "Hyppocampus" iz Kotora, koja ih je 2008. za 37.000 eura kupila od kompanije "Adriatic Marinas", kojoj su ta dva broda pripala nakon što je kanadski milijarder Piter Mank, većinski vlasnik "Adriatic Marinasa", kupio tivatsko vojno brodogradilište.

Oba broda nedavno su iz Boke prebačena u Bar, gdje su dokovani u marini "OMC Sveti Nikola". Tu će na njima biti obavljeni i neophodni radovi, pa će "Arsenal I", zadržavajući isto ime, uskoro, nakon remonta, ponovo zaploviti kao remorker sa "obnovljenim papirima" od Registra UPS Crne Gore i novom plovidbenom dozvolom.Njegov blizanac, "Arsenal II", proći će mnogo ozbiljniji "tretman" i biće pretvoren u luksuznu jahtu kapaciteta šest ležajeva u tri kabine za goste, i još toliko za članove posade.

"Idejno rješenje rekonstrukcije remorkera u jahtu napravio je brodograditelj iz Splita Frano Fleš, a u toku je izrada finalnog glavnog projekta. Nastojaćemo da se spoljašnji izgled remorkera što manje mijenja, jer je upravo njihov tradicionalni, klasični vizuelni identitet nešto što ove brodove čini veoma traženim u ovom segmentu jahting-industrije za rekonstrukciju u jahte retroizgleda", kazao je "Vijestima" voditelj tog projekta Antonio Stevanović.

On je dodao da će na oba remorkera biti zadržan njihov originalni i izuzetno pouzdani motor tipa "burmeister", snage 250 konja, koji je, sam po sebi, svojevrsni tehnološki istorijski spomenik i atrakcija, a brodovi će u svim ostalim detaljima biti uređeni i opremljeni u skladu sa najnovijim SOLAS i MARPOL propisima.

Stevanović je dodao da će rekonstrukcija "Arsenala II2 u luksuznu jahtu potrajati oko godinu dana i da će koštati više od 300.000 eura.

 

Remorkeri "Arsenal I" i "Arsenal II" izgrađeni su 1955. i 1957. u Rijeci kao LR-75 i LR-80, za nekadašnju Jugoslovensku ratnu mornaricu.

Ovi izuzetno čvrsto građeni brodovi imaju po 62 tone deplasmana, dugi su 21,5 i široki 4,6 metara.

Ukupno je u toj seriji izgrađeno 15 remorkera, od kojih većina plovi i danas, više od pola vijeka nakon što su sišli sa navoza u brodogradilištu, što pokazuje koliko su kvalitetno i čvrsto napravljeni.

Izvor: www.vijesti.me

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries