Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu05232019

Last update06:30:53 PM

Čuveni jedrenjak "Jadran" nasukao se u Boki Kotorskoj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Školski jedrenjak " Jadran " vlasništvo mornarice Crne Gore, nasukao se u uvali Bigovo kod Tivta, a u incidentu nije bilo povređenih.

Na jedrenjaku je, kako prenose podgorički mediji, načinjena manja materijalna šteta. Prilikom incidenta na jedrenjaku su se nalazila 54 učenika Srednje pomorske škole u Kotoru, kao i njihovi profesori.

Direktor srednje pomorske škole Veljko Botica rekao da je do kontakta broda sa morskim dnom došlo je usled talasa ."Jadran", koji je još od 1933. usidren u matičnoj luci u Tivtu, je jedinstven jedrenjak u svetu, opremljen za školsku obuku.

 

Brod, koji je prevalio stotine hiljada milja po svim svetskim morima i okeanima, napravljen je po nacrtu inženjera Josipa Škarice u čuvenom hamburškom brodogradilištu „H.C.Stulcken Sohn“.

 

Jedrenjak iz Hamburga 16. jula 1933. godine, uz velelepni doček, uplovio u Tivat koji je tada postao njegova matična luka. Pomorsko udruženje „Jadranska straža“ brod je svečano predalo Kraljevskoj ratnoj mornarici u Splitu 6. septembra 1933. godine na rođendan kralja Petra II Karađorđevića, koji je tada punio 10 godina.

 

Zanimljivo je da je "Jadranska straža" po podružnicama skupila 1.140.304 dinara za izgradnju "Jadrana". Ostalo je zapisano da je najviše, 310.000 dinara skupilo Sarajevo, Veliki Bečkerek (današnji Zrenjanin) 190.000, Beograd 150.000...

 

Oteo ga Musolini

Jugoslovenske vlasti su po završetku Drugog svetskog rata potpisale mirovni sporazum sa Italijom čime su se stekli uslovi da se „Jadran“ vrati u domovinu jer ga je nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije kao ratni plen uzela Musolinijeva Italija i dala mu ime „Marko Polo“.

 

Jedrenjak je kraj rata dočekao u Veneciji, u potpuno zapuštenom stanju i opljačkan.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries