Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed07152020

Last update06:30:53 PM

Grinpis platio novi brod 33 miliona dolara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ekološka organizacija Grinpis porinula je novi brod "Rejnbou vorior" koji je koštao 33 miliona dolara, da bi zamenila prethodni, star 50 godina koji je koristila u kampanjama za očuvanje prirode.
Novi "Rejnbou vorior" (Rainbow Warrior) će na prvi zadatak najverovatnije u SAD, u okviru protiv termoelektrana na ugalj. 
 
Navodi se da će potom novi brod Grinpisa otploviti do Amazona, kako bi privukao pažnju na uništenje prašume. 
 
Brod dugačak 58 metara, opremljen je heliodromom i sistemom za brzo porinuće desantnih čamaca koje aktivisti Grinpisa koriste za "okršaje" na moru. 
 
 
Ime broda "Rejnbou vorior" - "Dugin ratnik" uzeto je iz proročanstva severnoameričkog naroda Kri, u kojem se navodi da će se u danima kada se Zemlja suoči sa uništenjem koje je izazvao čovek, čovečanstvo ujediniti radi sopstvenog spasa, a ti ljudi će postati poznati kao "ratnici duge". 
 
 
Prvi "Rejnbou vorior" su agenti francuske obaveštajne službe potopili kod Novog Zelanda 1985, da bi sprečili protest zbog nuklearnih proba. 

{youtubejw}EZEbgpznZPc{/youtubejw}

Drugi brod istog naziva je ove godine postao bolnica na vodi u Bangladešu. Njegova poslednja misija bila je kontrola radijacije duž obale Japana, posle proletošnje nuklearne katastrofe u centrali Fukušima, izazvane katastrofalnim zemljotresom i cunamijem u martu. 

Direktor Grinpisa Kumi Najdu ukazao je "da vreme za planetu Zemlju ističe" i dodao da će "Rejnbou vorior" i svi drugi projekti te organizacije biti usmereni na "slavljenje najboljih tradicija građanske neposlušnosti i nenasilne direktne akcije". 
 
On je naveo da danas ta organizacija mnogo više pregovara poslovnim i vladinim liderima nego ranije, kada je postala poznata po okršajima sa pripadnicima američke Obalske straže ili francuske Ratne mornarice, da bi zaštitila svet od nuklearnih proba. 
Grinpis ima godišnji budžet veći od 250 miliona dolara i kancelarije u oko 40 zemalja.

 

 

Izvor: www.mondo.rs

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries