Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri01222021

Last update06:30:53 PM

Ruski vojni brod uplovio u Kotor

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ratni brod Crnomorske flote Ruske rederacije uplovio je danas u luku Kotor, povodom proslave 300. godišnjice uspostavljanja političkih odnosa Crne Gore i Rusije.

Ruski vojni brod "Cezar Kunikov" boraviće u kotorskoj luci do petka, a naredna dva dana biće otvoren za posete zainteresovanih građana, saopšteno je iz Mornarice Vojske Crne Gore.

U Kotoru i Herceg Novom pripadnici Crnomorske flote održaće koncerte sa vojnim marševima, ruskim narodnim i vojnim pesmama.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko podsetio je na istorijski važne događaje u kojima su se crnogorski oficiri istakli prilikom službovanja u ruskoj vojsci.

"Neki od njih su bili i komandanti ruskih brodova. Oni su svim srcem bili u vojsci Rusije i branili je od neprijatelja. Mi to jako cenimo i poštujemo i čuvamo sećanje na te ljude. Nadamo se da će se ovako dobri odnosi između dve flote unaprediti i dalje razvijati", rekao je Nesterenko.

Komandir broda, kapetan fregate Sergej Larčuk, govorio je o karakteristikama broda i posadi u kojoj ima i žena, a za razliku od prošlih vremena, kada su tu bili partijski komesari, sada su sveštenik i novinar.

"Kapacitet broda je 150 osoba. Izgrađen je 1986. godine u Poljskoj. Osnovna namjena mu je prevoz ljudi u luke gde to može, ali i gde nije predviđeno", rekao je Larčuk.

On je ukazao da je uloga broda da kontroliše obalu sa desantnom posadom i kao vojni brod.

"U Kotor smo doplovili iz Sevastopolja, a poslednja vježba bila je zajednička, uz učešće ostalih zemalja koje izlaze na Crno more", rekao je Larčuk.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries