Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

5 savjeta za brodske prikolice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Ako će vaša brodska prikolica provesti zimu na otvorenom izložena svim vremenskim uvjetima, ovdje je pet savjeta kako zaštititi svoju investiciju i eliminirati probleme kada prikolica bude ponovno u pogonu.

1 – Posprejajte je: sprej za podmazivanje tipa WD-40 po metalnim rolerima, vinčevima i električnim spojevima odagnat će vlagu i rđu. Sada je najbolje vrijeme da se pobrinete za sve ogrebotine i rđave mrlje na (galvaniziranom) metalnom okviru: obrusite ga, grundirajte i obojite. Vjerujte nam, to će vam biti zadnja stvar o kojoj ćete razmišljati kad dođe vrijeme da se krene put mora.

2 – Ne parkirajte prikolicu ispod drveća: neki nautičari vjeruju da će parkiranjem čamca ispod drveća zaštititi istog od vremenskih nepogoda. Istina je upravo suprotna – led, snijeg i vjetar mogu slomiti drvo i njegove grane koje će se srušiti baš tamo gdje ne treba. Lišće i iglice također mogu zamrljati ceradu čamca ili si mogu naći put u unutrašnjost gdje će začepiti krmene drenažne rupe.

3 – Okrenite rudo suprotno od smjera prema cesti: ako ćete svoj čamac ostaviti na kućnom prilaznom putu preko zime, udaljite ga što je moguće više od ulice i nastojte zaključati kuku prikolice. Igra je u sprečavanju krađe i potencijalnom lopovu treba što više otežati posao.

4 – Pobrinite se za kotače: osim što će nedostatak kotača obeshrabriti lopova, ujedno ćete gume zaštititi od sunca i hladnoće. Kada skinete kotače, dobro je pobrinuti se za ležajeve osovine (druga stvar koja vam neće pasti na pamet kada dođe vrijeme za plovidbu). Blokirajte okvir prikolice i stavite plastične vreće (iz čvrste plastike) preko kočnica da ostanu suhe. Ako kotače nećete skidati, stavite ispod njih komad daske za sprečavanje suhog truljenja i zaštitite ih zajedno s kočnicama plastičnom vrećom. Da bi spriječili uleknuće guma, tokom zime prikolicu periodično pomičite za par centimetara.

5 – Pobrinite se za dobar odvod vode: Ako čamac ostaje na prikolici, nagnite je malo da podignete pramac kako bi sva voda mogla istjeći kroz drenažne otvore. Ne zaboravite skinuti poklopce otvora i pričvrstite ih uz ključ za paljenje kako ih ne bi zaboravili u proljeće. Također dobro pričvrstite ceradu čamca i preko zime povremeno provjerite kokpit da vam se ne usele kakvi sitni glodavci.

 

Izvor: www.naucat.com

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries