Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07142020

Last update06:30:53 PM

Riječni surfer

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tok vode riječnim koritom iskoristili smo za razne stvari. Voda nam snagom svojega toka pokreće turbine hidrocentrala, turbine mlinova i pilana, "nosi" nam brodove, splavove i skele na svojoj površini, kao i razna druga plovila, služi za transport drvenih trupaca...

 

U razne svrhe koristimo tok vode, kako za korisne stvari tako i za razonodu. Svakim danom "ispliva" na javnost po neki novi nacin kako koristimo vodu kao pokretac ili kao medij po kojemu se krecemo.
Za nedavne plovidbe rijekom Murom proplovio sam ispod mosta kod mjesta Petanjci u Sloveniji. Rijeka je bila izuzetno brza, a sa mosta je u rijeku bilo spušteno jedno uže koje je svojim krajom dodirivalo površinu rijeke. Gledao sam ga i nikako nisam shvacao koja mu je namjena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cak i kada sam pristao kanuom nedaleko od mosta išao sam bliže, gonjen radoznalošcu, kako bih shvatio namjenu jednoga sasvim solidnoga i ušcuvanoga užeta koje visi sa ograde mosta do rijecne površine. Nametale su mi se razne ideje zašto tu visi uže i sve sam ih odbacivao jer su bile nelogicne.

     A onda...
Nisam vidio kada je ušao u rijeku, ali mi je pažnju privuklo da je neki mladic nešta petljao sa krajem konopca koji je plivao u vodi. Voda ga je okretala, prevrtala, a on se uporno držao za kraj konopca i nešto pokušavao uciniti.

    U tim trenucima u vodi spazih i drugoga mladica koji nešto dovikuje ovome prvim, ali zbog šuma vode nisam razumio o cemu se radi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A onda shvatih u cemu je stvar. Prvi mladic se pokušao uspeti na dasku koju je donio sa sobom i vezao za slobodni kraj konopca u vodi kako bi stojeci na njoj surfao površinom vode. Vjerojatno je tek pocinjao savladavati vještinu surfanja na vodi pa mu to nije uspjelo, a drugi mladic koji je naknadno došao davao mu je uputstva. Kada se umorio jednostavno je otplovio od daske kojoj je prišao drugi mladic i zasurfao kao profesionalac.

     Lijepo ga je bilo vidjeti kako sa sigurnošcu surfa površinom brze Mure izvodeci, ponekad i male vratolomije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kada se umorio, odvezao je dasku sa konopa, doplivao do obale, popeo se na most i odvezao uže te se zadovoljan uputio kuci ponosno se ukocivši dok je prolazio pored nas koji smo ga najprije sa radoznalošcu, a zatim sa zanimanjem promatrali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by olimp...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries