Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat07112020

Last update06:30:53 PM

Argonauti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Argonauti (starogrčki Αργοναύται), družba heroja iz grčke mitologije  koji su u godinama što su prethodile Trojanskom ratu pratili Jazona u Kolhidu (današnja Gruzija) u njegovoj potrazi za Zlatnim runom. 

Ime su dobili prema brodu Argo koji je nazvan prema svom graditelju Argu. "Argonauti" stoga doslovce znači "moreplovci s Arga". Ponekad se nazivaju Minijanima prema  prapovijesnom plemenu s tog područja.

Nakon smrti kralja Kreteja, Eoljanin Pelija uzurpirao je polubratu Ezonu jolčko prijestolje te je postao kralj Jolka u Tesaliji (blizu današnjeg grada Volosa). Zbog tog nezakonitog čina proročanstvo ga je upozorilo kako će potomci Eola tražiti osvetu. Pelija je usmrtio svakog istaknutog potomka Eola kojeg je uspio pronaći, ali je poštedio Ezona nakon dramatičnih molbi njegove majke Tiro. Pelija je ipak utamničio Ezona i prisilio ga da se odrekne svog naslijeđa. Kasnije je Ezon oženio Alkmeju koja mu je rodila sina Diomeda. Pelija je namjeravao odmah ubiti dijete, ali je Alkmeja dozvala svoje rođakinje da plaču nad njime kao da je mrtvorođenče. Odglumila je pogreb i prokrijumčarila dijete do gore Pelion gde ga je odgajao kentaur Hiron koji mu je promijenio ime u Jazon.

Kada je Jazonu bilo 20 godina, otišao je po savjet u proročište koje mu je naredilo da se preodjene kao Magnezijanin, odjene leopardovu kožu i ponese dva koplja, a tek onda neka krene na jolčko prijestolje. Jazon je učinio kako su mu rekli. Sada je novo prorčanstvo upozorilo Peliju kako treba pripaziti na čovjeka s jednom cipelom. Jednog dana Pelija je predsjedavao žrtvenom svečanošću u čast Posejdona, koju su pohodili neki okolni kraljevi. Među masom stajao je visoki mladić u leopardovoj koži sa samo jednom sandalom.

Pelija ga je prepoznao kao svog nećaka. Jazon je izgubio sandalu dok je prelazio muljevitu rijeku Anavros.  Pomogao je starici koja ga je molila za prijevoz. Ta je žena bila prerušena Hera koja je želela kazniti Peliju zbog toga što je zanemario žrtvene običaje u njenu čast. Kada je Pelija susreo Jazona, nije ga ubio na licu mesta jer su se tamo nalazili neki istaknuti kraljevi iz Eolove obitelji. Umesto toga, pristupio je mladiću i upitao ga: "Što bi učinio ako bi proročište objavilo da je neko od tvojih sugrađana predodređen da te ubije?" Jazon je odgovorio da bi ga poslao da donese Zlatno runo, ne znavši da je Hera stavila te reči u njegova usta.

Jazon je kasnije saznao kako Peliju proganja duh Friksa, koji je pobegao iz Orhomena jašući na božanskome ovnu kako bi izbjegao da bude žrtvovan, te je potražio zaklon u Kolhidi gde mu je kasnije onemogućen primeren pokop. Prema proročištu, Jolk nikad neće napredovati sve dok se njegov duh ne vrati na brod zajedno s runom zlatnog ovna. To je runo sada visjelo s drveta u gaju Kolhiđanina Aresa, čuvan danju i noću od vječno budnog zmaja. Pelija se prethodno zakleo Zevsu da će predati prijestolje pri Jazonovu povratku, istodobno iščekujući da će Jazonov pokušaj krađe Zlatnog runa biti fatalni pothvat. Hera je ipak djelovala u Jazonovu korist tijekom njegovog pogibeljnog putovanja.

Jazona su pratili neki od najvažnijih junaka anticke Grcke. Broj Argonauta se razlikuje, ali je obično između 40 i 55; tradicionalne verzije ove priče spominju brojku od 50 ljudi.

Neki pretpostavljaju da je legenda o Zlatnom runu utemeljena na običajima crnomosrkih  plemena postavljanja janjećeg runa na dno potoka kako bi uhvatili zlatnu prasinu koja se ispire s gornjih tokova. Ovi običaji se i danas mogu vidjeti, posebice u gruzijskoj regiji Svaneti. 

Posada Arga

Ne postoji konačan popis Argonauta. Mnogi će Grci tvrditi kako su njihovi preci bili Argonauti, te su mnogi ubrojeni među njih bez ikakve pouzdanosti.

Izvor: www.wikipedia.org 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries