Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07072020

Last update06:30:53 PM

Banatska lepotica ponovo plovi Tisom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Filmska skela iz Taraša, na kojoj su snimani mnogi filmovi, od "Velikog transporta" do najnovijeg "Konji vrani", ponovo plovi Tisom. Meštani je zovu Banatska lepotica, ali ne zbog uloge u filmovima već zbog značaja koji ima za njihov svakodnevni život.

Ratarski posao, od ranog proleća do pozne jeseni, Ratinku Vučetiću iz Taraša u velikoj meri olakšava skela na Tisi. Od njiva ga deli samo tri stotine metara, koliko je na tom mestu reka široka. 

Dok skela nije radila, da bi obradio sedamdeset hektara, koliko poseduje s druge strane Tise, svakog dana morao je da pređe dvadeset kilometara u jednom i isto toliko u drugom smeru. Skela mu, kaže, štedi i vreme i gorivo.

U selu Taraš, od oko hiljadu stanovnika, njih osamdeset odsto bavi se poljoprivredom. Prema rečima zamenika predsednika saveta Mesne zajednice Branislava Markova skela je za njih od životnog značaja, jer je hiljadu  i pet stotina hektara najplodnije zemlje s druge strane Tise.

Celokupnu sumu za rekonstrukciju skele, oko četiri miliona dinara, obezbedila je opština Zrenjanin. U proteklih pedeset godina, koliko plovi ova skela, rađene su brojne rekonstrukcije, a prema rečima Milomira Zlatića ova je bila najobuhvatnija. Sa skoro devedeset odsto remonta sada, kaže, radi kao nova.

Posao skeledžije nije nimalo lak, kaže Dušan Kuzmanov, koji je za rad na skeli morao da položi i ispit.  Radni dan traje i po dvanaest sati, od jutra do mrklog mraka, i po kiši i po snegu, a sve se radi ručno.

Na banatskoj lepotici, kako meštani Taraša zovu svoju skelu, snimljeni su brojni filmovi, "Veliki transport" Veljka Bulajića, "Salaš u Malom Ritu", "Jesen stiže, dunjo moja" i, poslednji, "Konji vrani".

Skela i skeledžije ponovo su spremni ne samo da prevoze teret već, kako kažu meštani, i filmske serijale.

Izvor: www.rts.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries