Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07072020

Last update06:30:53 PM

Urušio se vodopad Veliki buk (VIDEO)

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na vodopadu Veliki buk, jednom od najviših u Srbiji, srušio se deo stene gornjeg dela vodopada zbog širenja leda i dodatnog opterećenja od snega.

Vodopad nedaleko od Despotovca i Resavske pećine, nije pomeren, ali se njegov izgled izmenio jer se "podkapina" - stena ispod tačke pada vode, srušila u jezero, rekla je za agenciju Beta direktorka Javnog preduzeća "Resavska pećina" Gordana Milošević. 

Ona je bila na vodopadu sa inspektorima resornog ministarstva i Zavoda za zaštitu prirode. 

Gordana Milošević je dodala da je visina vodopada ostala ista, oko 20 metara, ali da je promena jasno vidljiva. 

Kako se navodi u saopštenju Sektora za kontrolu i nadzor u Požarevcu Ministarstva životne sredine, narušila se fizionomija vodopada. 

Srušeni materijal je zauzeo veći deo jezera ispod vodopada. Pored bigra - šupljikave sedimentne stene, masu koja se srušila čine pesak i glina koji su zamutili vodu. 

Prema rečima republičkog inspektora za zaštitu životne sredine Ljubomira Malezanovića, sanaciju treba da počne tek kada se otopi led i voda spere, kako se procenjuje, 30 odsto materijala koji se srušio. 

"Sanaciju ne treba početi pre uspostavljanja redovnog hidrološkog stanja, a preporučljivo je za vreme letnjeg minimuma", rekao je Malezanović. 

Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk su deo spomenika prirode "Lisine", u podnožju planine Beljanica. Za spomenik prirode je proglašen 1995. godine Uredbom Vlade Srbije. 

Veliko vrelo spada u malobrojnu grupu jakih kraških izvora i izuzetan je primer gravitacionih vrela. Veliki buk je jedinstvena pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. 

Vodopad je visok oko 20 metara i među najvećima je u Srbiji. Voda je napravila dubok amfiteatar vertikalnih strana u bigrenim naslagama. 

http://www.youtube.com/watch?v=z-iL96HwVCw&feature=player_embedded


Izvor: www.mondo.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries