Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05222019

Last update06:30:53 PM

Ledolomac iz Smedereva kreće ka Grockoj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SMEDEREVO - Ledolomac "Greben", koji je bio usidren u Brnjici kod Đerdapa, stigao je u Smederevo odakle će u subotu nastaviti da plovi ka Grockoj, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

Na Dunavu kod Smedereva je i dalje ledostaj, a imajući u vidu opasnost od velike količine leda koja stiže od Beograda, odnosno iz gornjeg toka reke, Lučka kapetanija je zatražila hitno angažovanje ledolomca.

Kapetan Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković rekao Tanjugu da će ledolomac "Greben" krenuti sutra u sedam časova ka Grockoj.

Gradonačelnik Predrag Umičević istakao je da je neophodno otvaranje plovne magistrale kako ne bi bili ugroženi objekti privezani za obalu.

Prema informacijama iz Železare Smederevo, počeo je istovar privezanih brodova da bi se, ukoliko dođe do oštećenja plovila, izbeglo dospevanje tovara u reku.

Štab za vanredne situacije je naložio vlasnicima objekata na vodi da organizuju dvadesetčetvoročasovna dežurstva, prate priveze i preduzmu sve mere bezbednosti kako ne bi bila pričinjena materijalna šteta na njihovim ali i drugim plovilima.

Do daljnjeg biće na snazi zabrana rada splavova na Dunavu, kako život posetilaca ne bi bio doveden u opasnost, saopšteno je posle sednice Gradskog štaba.

Na sednici je konstatovano da se od 150 kilometara kanalske mreže gotovo trećina ne održava.

Zadužene su nadležne inspekcije i službe Direkcije za izgradnju grada kao i saveti mesnih zajednica da svakodnevno prate stanje na terenu i o tome obaveštavaju Štab kako bi moglo da se blagovremeno reaguje.

Za sada su evidentirana tri poplavljena domaćinstva u Landolu i jedno u Lugavčini.

Četiri domaćinstva u romskom naselju Mali krivak prijavila su oštećenja na objektima.

Građevinska inspekcija uradiće procenu pričinjene štete nakon čega će biti utvrđene mere sanacije.

Takođe, opasnost predstavljaju seoski potoci, kao i zatrpane kanalske mreže, putni jarkovi i propusti.

Direkcija za izgradnju je angažovala Preduzeće za puteve Požarevac da tamo gde je to moguće izvrši čišćenje.

Biće praćeno i stanje seoskih potoka. Rizični su, prema dosadašnjim iskustvima, Golobočki, Landolski, Dolovo, Binovački i drugi neregulisani vodotokovi.

Jedna od predloženih mera je čišenje reka Ralje i Ježave kako bi bilo omogućeno prihvatanje povećane količine vode nastale otapanjem snega, navodi se u saopštenju.  

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries