Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri10232020

Last update06:30:53 PM

Opasnost od bujica na jugu Srbije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Velike naslage snega koje su u Pčinjskom okrugu počele da se tope neznatno su podigle nivo vode u rekama, ali postoji opasnost da brže otopljavanje izazove bujice i poplavne talase, izjavio je danas šef Štaba za vanredne situacije u tom okrugu Dragiša Stanojković.

Stanojković je za agenciju Beta izjavio da se bujice i poplavni talasi mogu očekivati na području reka Banjštice, Pčinje, Tripušnice, Veternice, Vrle, Dragovištice, kao i da je sada, zbog vremenskih prilika, gotovo nemoguće bilo šta uraditi kako bi se sprečile poplave.

"Moguće je da dođe do bujica na planinskim rekama i manjim pritokama Južne Morave, a ako do toga dođe najveće će posledice biti na infrastrukturi, jer na području koje bi eventualno bilo ugroženo bujicama ima mali broj seoskih domaćinstava", kazao je Stanojković.

Prema njegovim rečima, u prethodne dve godine rađeno je na utvrđivanju kritičnih poplavnih tačaka na rekama u Pčinjskom okrugu, na kojima je delovano preventivno.

"Na području Pčinjskog okruga imamo velika slivna područja sa mnogo malih planinskih vodotokova koji nabujaju sa jačim padavinama, u ovom slučaju je to moguće sa otapanjem snega. Jedan od potencijalnih rizika jeste i pad drveća oštećenog od zime koje bi zaprečilo njihova korita i našlo se na putu bujici, što bi izazvalo još jači talas poplave", rekao je Stanojković.

On je naveo da ni atmosferska kanalizacija u Vranju nema kapacitet da izdrži naglo otapanje snega u samom gradu, ali i sa okolnog brda Pljačkovica na čijem je obodu grad.

"Atmosferska kanalizacija nije u potpunosti izgrađena na području celog Vranja, ali i da jeste ne bi mogla da podnese toliku količinu vode ukoliko bi sneg počeo naglo da se topi. U preventivne svrhe sneg je za vikend iznošen iz grada", kazao je Stanojković.

Pčinjski okrug je od Božića zavejan snegom koji u planinskim predelima dostiže visinu i do dva i po metra.

Ne treba dizati paniku 'biće poplava', niti spuštati loptu 'neće biti ništa'. Mi u ovom trenutku ne znamo; ko god kaze da zna mislim da nagađa", rekao je direktor "Srbija voda" Nikola Marjanović za Radio Televiziju Srbije.


Izvor: www.vesti-online.com 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries