Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10292020

Last update06:30:53 PM

Haos na Dunavu, potonuo splav, otkačile se barže

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sante leda nosile čamce i splavove, otkačene barže pretile da udare u Pančevački most. Od 110 čamaca, između Šarana i Venecije, čak 80 odnela reka

LEDENE gromade u Dunavu nosile su u nedelju posle podne sve pred sobom. Uništena je marina u Zemunu, pod naletom santi nestalo je 80 čamaca i manjih brodova, a 30 ih je izvučeno. Nasukani su splavovi iza hotela "Jugoslavija", pucale su sajle i mostovi koji ih povezuju sa obalom. U mnogim objektima bili su prisutni gosti, srećom niko nije povređen.

Otkačile su se i četiri barže kod SPC "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu. Nekontrolisano nošene ogromnim komadima leda kretale su se nizvodno ka Pančevačkom mostu. Zbog bezbednosti, saobraćaj iznad reke je obustavljen i samo pukom srećom plovila su prošla ne oštetivši most.

 Led, razbijen uzvodno stigao je u Beograd oko 15 časova. Nastala je prava apokalipsa. Sat kasnije započela je borba sa ledenom stihijom. Vlasnici objekata i plovila pokušavali su na sve načine da ih iščupaju iz ledenih okova i spasu od uništenja. Kod Zemunskog keja potonuo je brod-restoran, sa veza kod hotela "Jugoslavija" otkačio se restoran "Aleksandar", a splav "Nautek" udario je u splav "Bond". Usled "domino efekta" potonuo je i oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu sa ovim objektom, kako i splav-marina "Sidro". Iza ovih marina, matica je odvukla nasred korita desetine čamaca koji plutaju na santama ili na vodi. I na splavovima bliže Beogradu nastala su oštećenja od udaraca jednih u druge, a na nekima su vidne rupe. Restoran "Ada je usled pomeranja povukao bandere, pa su kablovi električne struje predstavljali opasnost za sve prolaznike. Već je počeo da pada mrak kada je u delu Dunava kod SC "Milan Gale Muškatirović" iznenada stigao - Antarktik. Bar je to bio utisak šetača koji su netremice gledali u nesvakidašnji prizor nepregledne površine santi leda koje su velikom brzinom promicale nizvodno pred njihovim očima. Mnogi su fascinirani slikom fotografisali, dok su drugi mobilnim telefonima snimali kako od Ušća ka Pančevačkom mostu snežne gromade promiču ili se gomilaju jedna na drugu stvarajući ledena ostrva. Jačinu naleta ledenih bregova nisu izdržale četiri barže koje su se otkačile kod sportskog centra i krenule nizvodno prema mostu. Zbog opasnosti da se nasukaju na noseće stubove, most je zatvoren za saobraćaj. Jedna barža udarila je u konstrukcioni stub mosta, ali srećom povređenih nije bilo.- Celog dana je bilo mirno, sante leda su odjednom krenule - priča radnik istovarnog postrojenja za šljunak ispod "Pančevca" na desnoj obali Dunava. - To je led iz svih reka i očekujem da će narednih 15 dana da plovi niz reku. Dešavalo se i ranije da se barže otkače, ali ovolika količina leda već decenijama nije plutala ovim delom Dunava.

Najavljena je velika borba sa ledom. - Angažovali smo potiskivače "Aleksandar" i "Kaplar" da razbijaju led i tako omogućimo njegovo oticanje - objašnjavaju u "Beogradvodama". - Međutim, oko 15 časova kroz rukavac na Dunavu, od Lida prema Ušću, krenula je velika količina leda. U tom delu se nalazi najveći broj splavova koji su ugroženi. Najkritičnije je kod hotela "Jugoslavija". S obzirom na to da su mnogi splavovi nepropisno vezani i da na njima nema nikoga, pozivamo sve vlasnike da hitno dođu na svoje objekte, kako bi ih obezbedili i zaštitili.

U "Beogradvodama" dodaju da će potiskivačima priteći u pomoć još i brod "Topola" kako bi što brže obavili posao. Radnici ovog vodoprivrednog preduzeća će neprestano biti na terenu, kako bi pravovremeno reagovali i sprečili veća oštećenja splavova.

KRIVI I VLASNICI ČAMACA?

IAKO su nadležni iz "Beogradvoda" prethodnih dana razbijali led, vlasnici splavova su bili u obavezi da održavaju komunalni red oko svojih objekata, što je u ovim uslovima značilo razbijanje leda. Takođe, obaveza svakog vlasnika je da svoj plovni objekat propisno obezbedi, kako ne bi ugrožavao svoju, a ni tuđu bezbednost. Vlasnici čamaca su morali u toku zime svoja plovila da izvezu na obalu, a ne da ih ostave na vezovima u marinama.
 MATIĆ: BESPOTREBNA PANIKA 

- SPLAVOVE u rukavcu Dunava između Velikog ratnog ostrva i Zemunskog keja ugrozila je santa leda velike površine i debljine 12 centimetara - izjavio je Zoran Matić, pomoćnik direktora "Beogradvoda". - Objekti na keju pomereni su i po desetak metara nizvodno. Dignuta je bespotrebna panika povodom dve barže koje su se otkačile i krenule nizvodno ka Pančevačkom mostu. One su se samo naslonile sa ledom na most, opasnosti nema, one će biti tu gde jesu, a kasnije kada se led malo počisti, biće poslat gurač da ih pokupi i usidri.

NA SAVI NEMA PROBLEMA 

U JVP "Beogradvode" kažu da su ukinuli mere vanredne odbrane od zagušenja ledom na Savi, jer njega više nema. Upravo da bi zaštitili splavove na Dunavu od štetnog uticaja leda, angažovali su tri broda potiskivača koji su prethodnih 10 dana neprestano razbijali led na Savi.


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries