Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

Danas je Bogojavljanje, u većini gradova tradicionalno plivanje za Časni krst

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U gradovima širom Srbije danas je tradicionalno, plivanjem za Časni krst, obeleženo Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista.

 

Na Adi Ciganliji je u potrazi za Časnim krstom pobedio pripadnik Vojske Srbije Branislav Janković (28), koji je prvi od oko 56 takmičara preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenski krst od leda, težak 15 kilograma, sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, a Jankoviću je Časni krst uručio episkop renezijanski Andrej - izaslanik patrijarha Irineja.

Svečanosti kod restorana "Jezero" na Adi Ciganliji pored nekoliko hiljada građana prisustvovali su i zamenik premijera i ministar unutaršnjih poslova Ivica Dačić, pisac Dobrica Erić i muzičar Bora Dugić.

 

Ministar policije poručio je na manifestaciji plivanja za Časni krst, da se na jedan od najvećih hrišćanskih praznika nada da će Bogojavljenje najaviti ponovo jaku Srbiju koju niko neće ponižavati i u kojoj ćemo odbraniti naše državne i nacionalne interese.Pre više od deset godina u Srbiji je obnovljen običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

 

Takmičenju je prethodila Bogojavljenska liturgija u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu, dolazak svečane Bogojavljenjske litije i Bogojavljenska beseda episkopa renezijanskog Andreja, kao i svečana Bogojavljenska molitva na jezeru.


Titulu nosioca Bogojavljenskog krsta poneo je i bivši vaterpolista 29-godišnji Dejan Dimitrijević pobedivši u trci koja je po 15. put održana na Zemunskom keju.
Dimitrijeviću, koji po drugi put kako odnosi titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, u trajno vlasništvo uručen je plašt i Bogojavljenski krst, kao i medalja cara Lazara.


Osvećenje Dunava i blagoslov učesnika kojih je bilo 165 obavio je patrijarh Irinej pred nekoliko hiljada okupljenih građana uz tradicionalni pozdrav "Bog se javi".
Vađenju Časnog krsta iz Dunava prethodila je Bogojavljenska liturgija u Hramu Svetog oca Nikolaja Miriklijskog, kao i litija koja se kretala Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom i Zemunskim kejom do restorana "Venecija" koje je predvodio patrijarh Irinej.

 

Plivanje za Časni krst organizovano je i na ušću Save u Dunav, kod Sportskog centra "Milan Gale Muskatirović" gde Marko Tomašević (31) iz Žandarmerije poneo titulu nosioca Bogojavljenskog krsta.


Na tradicionalnom takmičenju za Časni krst na Nišavi, povodom Bogojavljanja, pobedio je Vladimir Stojanović (26) iz sela Krušce kome je to prvo učešće.
Manifestaciju za Časni krst organizovala je gradska opština Medijana sa niškom eparhijom, a u takmičenju je učestvovalo 19 najodvažnijih.


Pobednik trke na reci Đetinji je Užičanin Uroš Marić, student treće godine Pravnog fakulteta, kome je to bilo četvrto učešće, dok je na plivanju za Časni krst, koje je četvrti put održano na Crnom Timoku u Zaječaru, najbrži bio Uroš Živanović (24), student iz Bora.

 

Pre plivanja za Časni krst na Popovoj plaži, u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice održana je Sveta arhijerejska liturgija svetog Jovana Zlatoustog, a zatim litija ulicama grada.
 

Praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljanje, obeležen je svečanom liturgijom u Hramu Svetog arhangela Mihaila u Zrenjaninu i takmičenjem u plivanju za Časni krst u veštačkom jezeru kod Kulturnog centra.


U prisustvu i uz bodrenje više hiljada posmatrača, prvi je među ukupno12 plivača, do Časnog krsta sigao Viktor Bugar (21) iz Zrenjanina.

 

Autoelektričar iz Kragujevca Nikola Blagojević (31) pobednik je nametanja u plivanju za Krst časni na kragujevačkom Ssumaričkom jezeru. Blagojeviću je ovo treći put da je pobedio u plivanju za Krst časni, jer je tu titulu osvojio i 2005. i 2007. godine.


Neposredno pre početka takmičenja vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je moleban, a potom predvodio litije od mesta molitve na jezeru do mesta gde će početi plivanje i blagosiljao sve učesnike u plivanju, kao i organizatore takmičenja.
 

Titulu nosioca Časnog krsta poneo je i učenik četvrtog razreda kraljevačke Gimnazije Mladen Nikolendžić (19), koji je pobednik plivanja u reci Ibar, u organizaciji Svebor družine "Sveti knez Lazar".

 

Hercegnovljanka osvojila časni krst u Šapcu

Darija Pop iz Herceg Novog pobednica je plivanja za bogojavljenski krst koje je danas organizovano na Savi kod Šapca. Darija Pop je bila najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika među kojima je ona bila jedina žena.

 

- Izuzetno sam srećna što sam pobedila 59 muškaraca ali smatram da smo svi pobednici. Voda je bila hladna i bio je pravi izazov plivati - rekla je Darija Pop novinarima nakon trke.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries