Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07132020

Last update06:30:53 PM

Otvaranje Mosta na Adi u novogodišnjoj noći uz vatromet

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Most preko Save koji će spojiti čukaričku i novobeogradsku obalu zvaće se Most na Adi, dalo je preporuku Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 

Prvi automobili bi, prema saznanjima „Blica“, preko novog mosta mogli da pređu u novogodišnjoj noći, a ideja je da njegovo puštanje za saobraćaj bude propraćeno vatrometom.
Kako saznajemo, želja da se puštanje u rad prvog mosta u prestonici posle više od 40 godina obeleži svečano gradskim vlastima bi mogla da se ispuni ukoliko svi planirani radovi, kako je ranije i najavljivano, budu okončani do kraja godine. Beograd bi tako, na ovaj nesvakidašnji način, mogao da obeleži početak nove godine i otvaranje jednog od najvećih građevinskih poduhvata u prestonici proteklih decenija.

Do tog događaja, most će i formalno dobiti zvanično ime - Most na Adi, o čemu će se za dva dana izjasniti i gradski parlament. Ovaj naziv predložili su Beograđani koji su i prilikom avgustovske šetnje preko mosta, ali i predlozima upućenim Komisiji za imenovanje ulica i trgova, u najvećoj meri predlagali ovakvo ime. Međutim, pošto su neki lingvisti istakli da bi pravilnije bilo da se nazove Most preko Ade, a drugi Most na Adi, čekalo se da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da svoju preporuku, odnosno presudi između ova dva predloga.

 

U međuvremenu, radovi na mostu i pristupnim putevima, najvećim delom su završeni, i ovih dana se radi na sitnijim korekcijama, postavljanju signalizacije, betonskih ivičnjaka...


- Na samom mostu završeno je asfaltiranje oba sloja, urađen je deo horizontalne signalizacije i postavljena je javna rasveta. Na konstrukciji trenutno se radi na pešačkim i biciklističkim stazama, a privode se kraju i radovi na postavljanju kišne kanalizacije - kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište.


Sa novobeogradske strane mosta završena je rampa 5 koja od Buvljaka saobraćaj vodi na most, zatim rampa 6 kojom saobraćaj sa mosta „preskače“ ulicu Jurija Gagarina i ide ka blokovima, i rampa 7 koja saobraćaj sa mosta usmerava u ulicu Jurija Gagarina i raskrsnicu sa Bulevarom Milutina Milankovića.


- Sve rampe su završene, završeni su i nasipi, i sve one su uklopljene sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom. Takođe, one su i asfaltirane i na njima su postavljene i zaštitne ograde. Privremena platforma sa ove strane mosta, koja je služila za naguravanje čeličnih segmenata mosta srušena je 90 odsto - objašnjava Bajić.

Sa čukaričke strane završene su obe saobraćajne rampe: broj 4, koja vodi saobraćaj sa mosta ka Radničkoj ulici, odnosno u pravcu prema Obrenovačkom putu, i broj 5, kojoj će se saobraćaj od Sajma penjati na most. Obe rampe su asfaltirane, postavljeni su ivičnjaci i ograde, i na obe su u toku radovi na zemljanim nasipima, njihovo asfaltiranje i uklapanje sa postojećim saobraćajnicama u Radničkoj i na Bulevaru vojvode Mišića.


- Kada je u pitanju petlja Hipodrom, odnosno njen treći nivo, urađen je vijadukt koji sa mosta, preko ove petlje, vodi saobraćaj ka Topčideru, i koji sa mosta odvodi vozila ka Novom Beogradu. On je završen, i sve je spojeno, a juče i danas se radi poslednje asfaltiranje na spoju petlji Radnička i Hipodrom. I ovde se postavlja zaštita ograda, betonski ivičnjaci i javna rasveta - priča Bajić, istakavši da su sve ovo završni radovi kako bi se do kraja maseca most pustio za saobraćaj. 


Radiće se i sledeće godine


Iako će vozila preko mosta krenuti za petnaestak dana, radovi se nastavljaju na petljama, nezavisno od saobraćaja. Na petlji Radnička nastavlja se izgradnja kružnog toka, najbitnijeg dela ovog objekta, i to će se raditi tokom 2012. Sledeće godine radiće se i na petlji Hipodrom, koja će uzdignutom konstrukcijom biti spojena sa Požeškom ulicom, dok se na novobeogradskoj strani nastavlja izgradnja rampi, odnosno pobijaće se šipovi za temelje konstrukcije koja će saobraćaj sa mosta voditi ka Železničkoj stanici Novi Beograd.

 

 

Izvor: www.blic.rs

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries