Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed07082020

Last update06:30:53 PM

Sava bez vode i brodova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na pojedinim deonicama Save u Sremu, posebno na delu koji se graniči sa šabačkom opštinom, reka skoro da može da se pregazi, a saobraćaja na reci već nedeljama gotovo da nema.

 

I pored preksinoćnje kiše, juče je kod Sremske Mitrovice izmeren vodostaj od svega tri centimetra, uz minimalni protok vode od 314 kubnih metara u sekundi. Prema prognozama vodostaja RHMZ, Sava će u subotu ovde dostići vodostaj od tridesetak centimetara, ali će to biti nedovoljno za oživljavanje saobraćaja i neznatno popravljanje sedmodnevnog opsega. 
Zbog niskog vodostaja, od sredine novembra reka Sava je bez brodova i drugih većih plovila. Iako saobraćaj na reci zvanično nije obustavljen, plovidbe nema jer niko ne želi da rizikuje da se nasuče. 
Kapetan Stevan Živanović iz Kapetanije pristaništa u Sremskoj Mitrovici kaže da za 15 godina rada ne pamti ovakvo stanje.
- Vode, jednostavno, nema - kaže Živanović i objašnjava da je za normalizaciju saobraćaja na Savi potrebno da vodostaj kod Šapca bude oko nule. 
Juče je kod Šapca izmereno minus 100, pa su potrebne obilnije višednevne padavine da bi Sava „porasla" za metar. Bez toga ne plove ni prazni brodovi jer se nikome to ne isplati.

 

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries