Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07262021

Last update06:30:53 PM

Brod Argus simbol srpskog nemara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Brod Argus, ploveća laboratorija vredna 20 miliona evra koju smo zalaganjem Zorana Đinđića dobiili od Nemačke postao je simbol srpskog nemara.

 

 Jedinstvena ploveća laboratorija, kakva postoji još samo u Nemačkoj, brod Argus je 2003. stigao u Srbiju. Ali umesto da plovi Dunavom i istražuje ga, do danas je ostao zaboravljen, usidren na vojnom pristaništu na Dunavskom keju.

"Diplomatsko-političkom borbom Đinđić je uspeo da brod dovede u Srbiju. Jasno je bilo da je to bio gest dobre volje nemačke vlade. “Argus” je doplovio radi merenja kvaliteta vode Dunava i njegovih pritoka. Tako je i bilo prvih godina, kada je brod plovio, a u njegovoj laboratoriji vršena važna istraživanja zagađenja reke. Međutim, istraživanja su prestala kada više nije bilo novca za održavanje broda ", priča Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, javne institucije za naučna istraživanja.

Skoro osnovani Centar za promociju nauke je u kratkom roku osmislio niz aktivnosti za brod i uspeo da postigne dogovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kome je brod formalno pripadao. 

"Iz medija smo saznali da je “Argus” ukotvljen i da nije u plovnom stanju. Upoznali smo se sa naučnicima koji imaju potrebe da ga koriste, napravili studiju i obratili se Ministarstvu. Zaključili smo da pored njegove osnovne namene istraživanja Dunava, brod treba uključiti i u druga naučna istraživanja", ističe Drecun. 

Ako sve bude teklo po planu, nakon neophodnog remonta i vraćanja broda u plovno stanje, što će koštati oko 50.000 evra,Srbija će moći da se pohvali da jedina u okruženju ima ploveću laboratoriju višestruke namene. 

"Argus” će se koristiti za ispitivanje kvaliteta vode, zatim za međunarodne projekte i za promociju brojnih naučnih disciplina i aktivnosti iz oblasti ekologije, biologije… Na njemu će se istraživati biljni i životinjski svet, klimatske promene, raspravljaće se o životnom standardu, a ploviće do svih gradova do kojih se može stići vodom"; kaže Drecun. 

Zemlje u okruženju ne mogu da dočekuju remont “Argusa”, a Mađari već sada pokazuju veliko interesovanje da se organizuju međunarodna merenja vode. Tender za remont broda je raspisan, a očekuje se da će nov “Argus” biti spreman da zaplovi u proleće sledeće godine.

O "Argusu"...

Argus je izgrađen 1972. i tada je bio najopremljenija ploveća laboratorija. Brod je dug 33 metra i pokreće se pomoću dva motora, a opremljen je i sa dva agregata za struju. Pomoću dva krmena propelera može da dostigne brzinu od 21 km/h. Bio je korišćen na velikom broju projekata, uključujući i projekat rehabilitacije Rajne, kada su ispitivani kvalitet njene vode, stanje ribljeg fonda i ekosistema

 

Izvor: www.b92.net 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries