Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed07152020

Last update06:30:53 PM

U Kladovu otvoreno prvo postrojenje za preradu brodskog ulja u Srbiji vredno 1 mil EUR

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prvo postrojenje za preradu brodskog otpadnog ulja u Srbiji, vredno 1 mil EUR, otvoreno je juče u Kladovu.

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Srbiju jer su sva brodska ulja do sada izlivana u Dunav, što će sada biti zaustavljeno - rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

On je kazao da "više ne postoji obrazloženje i opravdanje da brodovi ne stanu u Kladovu i reše problem otpadnog ulja koje proizvode".

- Ovo je jedino postrojenje u Srbiji ovog tipa, ali je dovoljno za kapacitete našeg plovnog puta - naglasio je Dulić i dodao da je Srbija do sada bila jedina podunavska zemlja koja nije imala takav reciklažni centar.

Kako je objasnio, nakon prerade od tih ulja biće stvoren reciklat koji će se pored ostalog koristiti i za pravljenje asfalta. Dulić je podsetio i da je obaveza svih restorana i drugih postrojenja koja proizvode opadna ulja da ih recikliraju.

Direktor reciklažnog centra "Delta" Mladen Genčić rekao je da će se u Kladovu godišnje prerađivati od 3.000 do 5.000 tona ulja.

Genčić je kazao da će kapacitet prerade zavisiti od kvaliteta ulja koje se reciklira i da će biti veći ukoliko je ulje kvalitetnije.

Ministar životne sredine je istakao da je "reciklaža isplativa ekonomska grana" i da to osećaju "svi oni koji su u prethodnom periodu uložili u otvaranje reciklažnih postrojenja".

- Zahvaljujući novoj ekološkoj politici u reciklažnoj industriji je već otvoreno 8.000 radnih mesta, a do kraja mandata ove vlade u reciklažnoj industriju i obnovljivim izvorima energije biće zaposleno 10.000 ljudi - kazao je Dulić.

Izvor: www.ekapija.com 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries