Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu05232019

Last update06:30:53 PM

Brod sa otetim Srbinom usidren kod luke Hobio

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tanker “MV Polar”, koji su protekle subote oteli pirati u vodama Indijskog okeana zajedno sa jednim mornarom iz Srbije i trojicom iz Crne Gore, usidren je kraj somalijske obale u blizini luke Hobio, izjavio je za “Blic” potpukovnik Per Kingval, portparol antipiratskih pomorskih snaga Evropske unije (EU NAVFOR). Kako prenosi Beta, svi članovi posade su u dobrom stanju.

Kingval je dodao da snage EU NAVFOR nadziru oteti tanker, ali da neće ulaziti u sukob s piratima zbog bezbednosti otetih mornara.


- Mi se ne mešamo u pregovarački proces koji se vodi između pirata i vlasnika brodova. Ne smemo da vidno pratimo otmičare da ne bismo ugrozili pregovore i tu smo veoma pažljivi. Ne prilazimo suviše blizu brodu niti kontaktiramo sa otmičarima. Koristimo, međutim, GPS i ostale savremene metode lociranja, tako da znamo u svakom trenutku gde se brod nalazi. Možemo da delujemo preventivno, da oteramo pirate pre nego što napadnu, što nam je ove godine pošlo za rukom 121 put. Kada pirati preuzmu kontrolu nad brodom, intervenišemo samo ako su mornari uspeli da se povuku u tzv. sigurnu sobu, deo broda u koji je nemoguće ući kada je zaključan iznutra. Tada nema opasnosti da bude žrtava među zarobljenim mornarima - kaže potpukovnik Kingval za “Blic”.

Portparol EU NAVFOR kaže da na području Adenskog zaliva i Arapskog mora tri godine patrolira na desetine ratnih brodova pomorskih snaga Evropske unije u cilju zaštite trgovačkih brodova od somalijskih gusara, ali i da je broj napada somalijskih pirata u poslednjih mesec dana u porastu. Misija EU nazvana je „Atalanta”, u njoj se nalaze i tri pripadnika Vojske Crne Gore, a uskoro bi trebalo da joj se pridruže i pripadnici Vojske Srbije.

U kompaniji “Paradajs navigejšen”, koja je vlasnik otetog tankera, juče su rekli da su svi oteti mornari dobro, da nisu uznemiravani i da imaju dovoljno hrane i vode, ali nisu želeli da daju nikakve informacije o toku pregovaračkog procesa, identitetu otetih i visini otkupnine koju traže pirati.

Podsetimo, somalijski pirati napali su u subotu ujutru tanker “MV Polar” 1.100 kilometara istočno od ostrva Sokotra u Indijskom okeanu i oteli 24 člana posade, među kojima i jednog Srbina, tri Crnogoraca, tri Grka, jednog Rumuna i 16 Filipinaca. Oteti tanker, dug 229 metara, prevozio je 72.825 tona sirove nafte iz Sankt Peterburga do Singapura.

 • Svih 24 članova posade u dobrom su stanju, a njihove porodice su obaveštene o situaciji, prenela je Beta.
 •  

  Izvor: www.blic.rs

  Joomla! Debug Console

  Session

  Profile Information

  Memory Usage

  Database Queries