Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu02272020

Last update06:30:53 PM

Porodice žrtava brodoloma traže pola miliona evra odštete

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Porodice bugraskih turista, koji su nastradalu potonucem broda "Ilinden" u vodama Ohridskog jezera 5.septembra prosle godine, traze pola miliona evra obestecenja.

Suđenje počinje 26. oktobra u Ohridu, a prema bugarskim medijima početku procesa prisustvovaće i deo porodica iz Bugarske, čiji su najbliži izgubli živote u brodolomu.

Na optuženičkoj klupi će se naći kapetan broda Sotir Filevski i predstavnik osiguravajuće kompanije "Lojd", hrvatski državljanin Branko Bajić.

Bajić, međutim, nije dobio poziv pa je moguće da proces bude odložen ukoliko sudsko veće odluči da ne počne bez njega.

Brod "Ilinden", proizveden 1924. godine, potonuo je u vodama Ohridskog jezera na oko trista metara od obale, odmah pošto je ukrcao grupu bugarskih turista, koji su želeli da otputuju do Svetog Nauma.

U brodolomu je poginulo 15 putnika. Na brodu je bilo 57 putnika, a prema tehničkoj dokumentaciji on je mogao da primi 45 osoba.

Sud u bugarskom gradu Dimitrovgradu zbog brodoloma kaznio je Borjanu Georgievu, koja je organizovala putovanje sa 4.500 leva (2.250 evra) i dve godine zabrane bavljenja trgovinskom delatnošću.

 • U Bugarskoj je najavljivana posebna istraga u vezi sa ovim brodolomom, ali je trenutno prekinuta zbog toga što se za isto krivično delo, ne mogu voditi dva sudska procesa (ovog puta u Bugarskoj i Makedoniji)
 • Bugarska, međutim, nije odustala od postupka koji je najavila protiv Ohridske kapetanije. Očekuje se posle početka suđenja u Makedoniji da bude pokrenuta privatna tužba protiv kapetanije
 •  

  Izvor: www.blic.rs

  Joomla! Debug Console

  Session

  Profile Information

  Memory Usage

  Database Queries