Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10222020

Last update06:30:53 PM

Srpski vojnici hvataju pirate u Somaliji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U borbi protiv pirata na obalama Somalije pocetkom naredne godine prikljucice se pripadnici Vojske Srbije, saznaju beogradski mediji.

 

Time će VS aktivno učestvovati u prvoj samostalnoj vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije ''Atalanta“. Prema saznanjima ''Blica“, u prvo vreme u misiju će otići do pet pripadnika srpske vojske.

Gotovo dve godine traje ova antipiratska misija EU. Za učešće u misiji koja je jako značajna za EU Vojsci Srbije odaje se priznanje. Srbija će biti zastupljena uz kontingente vojski Holandije, Španije, Nemačke, Francuske, Grčke, Italije, Švedske, Belgije i Luksemburga.

Područje koje se kontroliše je čak pet miliona kvadratnih kilometara, što je otprilike površina cele EU. Učestvuje oko 1.800 vojnika i više od 20 brodova i aviona. Još se ne zna na čijim brodovima će se naći i pripadnici VS, ali se spekuliše da bi to mogle vojske Francuske ili Grčke.

U opisu misije vojnici EU smeju da koriste oružje, plene piratske brodove, ali ne smeju delovati na kopnu već isključivo na moru. Koliko je značaj ove misije na obalama Somalije govori podatak da oko četiri miliona ljudi zavisi od pomoći čije dopremanje obezbeđuju vojske EU.

Prema ''Blicovim“ saznanjima, osim učešća u ovoj misiji, u Briselu nameravaju da Srbiji ponude i učešće u misiji obuke somalijskih snaga, a koja može biti i civilna, što podrazumeva učešće vojnih lekara i vojna.

 

Izvor: www.vesti-online.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries