Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06222021

Last update06:30:53 PM

Svedočanstvo sa Titanika za 23.000 evra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pisano svedocanstvo zene koja je prezivela brodolom Titanika prodato je za 23.000 evra na aukciji na jugu Engleske.

 

U potresnom dokumentu, Lora Frankateli, svojevremeno sekretarica britanskog barona Kozma Daf-Gordona, priseća se "krika i plača" stotina putnika na brodu
koji tone.

"Voda je počela da raste. Jedan čovek mi je stavio prsluk za spasavanje, uveravajući me da to čini samo iz predostrožnosti i da ne treba da se brinem", navodi Britanka u izjavi u okviru britanske istrage o brodolomu 1912. godine.

"Kada smo došli na gornju palubu, spasilački čamci su spuštani. Shvatila sam da je nivo vode porastao i rekla sam sir Kosmu Daf-Gordonu: 'Tonemo', a on mi je odgovorio: 'Nikako'", prisetila se Lora Frankateli.

Posle nekog vremena više nije bilo spasilačkih čamaca, a sekretarica i njen poslodavac uspeli su da pronađu mesta u jednom od njih.

"Smestili su nas u čamac i rekli nam da veslamo kako bismo se udaljili od broda. Čula sam da ljudi kažu da će nas Titanik, ako potone, povući sa sobom. Bili smo daleko kada smo videli da se naginje unazad i tone. Začulo se hučanje, a potom krici i plač. Ne znam koliko je to trajalo. Ništa nismo govorili. Bili smo u mraku",
napisala je.

Lora Frankateli, koja je umrla 1967, imala je 31 godinu kada je Titanik potonuo nakon što je udario u ledenu santu u Atlantiku i u smrt povukao 1.500 ljudi.

Svedočanstvo je kupio anonimni kolekcionar iz istočne Evrope.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries