VENECIJA - Venecija će podneti zahtev da njene čuvene drvene gondole budu proglašene spomenikom Svetske kulturne baštine kako bi se viševekovna tradicija zanatske proizvodnje elegantnih lađa zaštitila od jeftinih plastičnih kopija.

Udruženje gondolijera Venecije pobunilo se protiv najavljene namere jednog brodogradilišta u Brindiziju, na jugu Italije, da počne da proizvodi plastične kopije, ističući da izrada autentičnih gondola zahteva mesece mukotrpnog rada.

Venecijanski oci strahuju da bi plastične gondole naružile imidž grada koji već uveliko ratuje s uličnim kičem i koji se polako pretvara u svojevrsni tematski park. Iz tih razloga su prošle godine zabranili zamenu drvenih motki za usmeravanje gondola plastičnim.

Duge crne lađe, koje su oduvek bile jedan od zaštitnih znakova grada duždeva, izrađuju se ručno uz upotrebu osam različitih vrsta drveta i koštaju oko 23.000 evra.

Venecija namerava da na Uneskovu listu svetske baštine pokuša da uvrsti još nekoliko obeležja svoje bogate tradicije - karneval, proizvodnju čipke na ostrvu Burano i duvanje stakla na ostrvu Murano.

Sesil Divel, direktorka odseka za kulturnu baštinu pri Unesku izjavila je da gondole imaju dobre izglede da budu proglašene spomenikom, jer bi se na taj način "zaštitile od loših vidova eksploatacije".

Na svom sledeće sastanku koji će biti održan u novembru u Najrobiju, Unesko će razmotriti 58 molbi iz svih krajeva sveta radi zaštite tradicija poput turskog rvanja nauljenim telima, flamenko plesa i mediteranske kuhinje za koju su zahtev zajednički podneli Italija, Španija, Grčka i Maroko.

Venecija i njeni kanali proglašeni su za Svetsku baštinu 1987. godine.

 

Izvor: www.novosti.rs