Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun05262019

Last update06:30:53 PM

Kokain i ekstazi u vodama španskog nacionalnog parka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nedavno istrazivanje koje su sproveli strucnjaci Univerziteta u Valensiji ukazalo je na prisustvo kokaina, ekstazija i sest drugih droga u vodama nacionalnog parka Albufera, prenose spanski mediji.

Naučnici su istraživali ostatke droge koji se izlučuju putem mokraće i završavaju u rekama i irigacionim kanalima na području ovog prirodnog rezervata koji se nalazi nedaleko od jezera Albufera, na istoku Španije.

"Rezultati su potvrdili prisustvo droga kao što su kokain, amfetamini, kodein, morfin i kanabis u površinskim vodama nacionalnog parka Albufera", objašnjava vođa istraživanja Jolanda Piko u članku objavljenom u međunarodnom časopisu "Analitička i bioanalitička hemija".

Stručnjaci su analizirali prisustvo četrnaest vrsta zabranjenih droga, među njima heroin, kokain i ekstazi, u 16 irigacionih kanala parka koji se prostire na 21.000 hektara.

"U uzorcima je posebno značajno prisustvo kokaina i njegovih derivata, ali i ekstazija", navodi Piko, dodajući da se najveće koncentracije droga mogu naći na severu parka gde je i najveća koncentracija stanovništva, industrije i noćnih lokala.

Jedno ranije istraživanje ukazalo je na prisustvo kokaina u vazduhu u Madridu i Barseloni. Naučnici su tada poručili da ova "lebdeća" droga nije štetna po zdravlje ljudi.

"Čak i kada bismo živeli hiljadu godina, udisanjem tog vazduha ne bismo uspeli da konzumiramo ekvivalent jedne doze kokaina", rekla je tada Miren Lopes de Alda, istraživač Saveta za naučna istraživanja (CSIC).

 

Izvor: www.blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries