Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun08092020

Last update06:30:53 PM

Pomor ribe zbog mulja

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Djer, Beograd - U Madjarskoj je zabelezen prvi slucaj pomora ribe od zatrovanog mulja. Mulj se uliva i u Dunav. Srbija i Hrvatska pocele neprekidne kontrole.

 

Spasioci se danonoćno trude da umanje razmere katasrofe, nastale kada se toksični mulj pre tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske.

Mulj se postepeno uliva i u Dunav, na kojem se od juče kontroliše kvalitet vode. Evropska komisija nudi pomoć, a Srbija i Hrvatska počinju neprekidnu kontrolu vode u Dunavu.

Iako je u poslednjih nekoliko dana bačeno više desetina tona gipsa i stotine hektolitara sirćetne kiseline, kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi, toksični mulj stigao je iz reke Rabe u Dunav kod mađarskog grada Đera.

Prisustvo mulja u vodi već nanosi ozbiljne posledice životu u reci. Stanovnici Đera kažu da mrtve ribe već plivaju rekom.

Testiranje kvaliteta vode Dunava na svakih nekoliko sati obavljeno duž čitavog njegovog toka.

"Otrovne supstance nisu dospele do delte, razgovarali smo sa ostalim kolegama koji su merili nivo kvaliteta vode na Dunavu na nekoliko kontrolnih punktova", kaže hemijski analitičar Zoltan Nemet.

U Srbiji i Hrvatskoj nisu registrovane otrovne materije

Na teritoriji Srbije i Hrvatske u Dunavu za sada nisu registrovane otrovne materije.

Ipak, situacija na Dunavu se neprekidno prati, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Predrag Marić.

“U tom smislu ćemo videti i od sastava materije i od brzine kojom ona dolazi, od njihove koncentracije, da li ćemo imati tako tragičnih posledica po floru i faunu za Dunav u Srbiji ili ne. Bilo kako bilo, nastavljamo da pratimo”, objašnjava on.

Zoran Đuroković iz preduzeća “Vode Hrvatske” očekuje pogoršanje situacije u narednim danima.

“Moguće je zagađenje. Za očekivati je narednih dva do tri dana, odnosno negde oko nedelje mogla bi biti kulminacija nekog onečišćenja”, navodi on.

O mogućem zagađenju Dunava zbog izlivanja crvenog otrovnog blata u Mađarskoj, raspravljaće i Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine. Sednicu odbra zakazao je predsednik tog tela Čedomir Jovanović.

Za saniranje šteta koja je nastala izlivanjem otrovnih hemikalija u reku biće potrebno najmanje godinu dana, a Mađarsku će to koštati na desetine miliona dolara.

I ako je Evropska komisija obećala finansijsku podršku, premijer Mađarske je rekao da je njegovoj zemlji potrebna pomoć u eklspertizi kao i da odgovornost za ovu katastrofu treba da snosi Fabrika za proizvodnju i trgovinu aluminijumom (MATK), iz koje se u ponedeljak veče toksični mulj izlio.

Danas o mulju u skupštinskom Odboru

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Čedomir Jovanović zakazao je za danas sednicu tog tela radi razmatranja mogućeg zagadjenja Dunava i pronalaženja mera za sprečavanje negativnih posledica.
Sva nadležna ministarstva i službe pozvani su da učestvuju u radu Odbora, kako bi na najefikasniji način odgovorili na moguću opasnost.

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries