Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat05252019

Last update06:30:53 PM

Toksični mulj stigao u Dunav

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Budimpesta - Toksicno crveno blato iz Madjarske stiglo je do Dunava gde ugrozava skoloski sistem, rekli su zvanicnici iz madjarske Sluzbe za vode.

 

Uzorci vode uzeti na mestu gde se reka Raba uliva u Dunav, pokazuju neznatno povišen nivo alkalnosti, izmereni pH je između 8,96 i 9,0, a normala je 8.

Iz reke Raba blato se ulilo u Dunav jutros, nešto posle 8.00 časova, kod Đera. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da Dunav u Srbiji nije zagađen.

"Situacija se prati iz minuta u minut. Pojačali smo monitoring na ulazu Dunava u Srbiji, a sarađujemo i sa Mađarskim vlastima. Trenutno nema podataka da je Dunav zagađen, a ako do toga dođe obavestićemo javnost i nadležne institucije i preduzeti sve neophodne mere", kazao je Dulić novinarima u Beogradu.

Toksicno crveno blato koje se izlilo u ponedeljak iz fabrike aluminijuma u gradu Ajku, 160 kilometara zapadno od Budimpešte, usmrtilo je četvoro ljudi i zagadilo velike površine na zapadu Mađarske.

Iz rezervoara se izlilo oko milion kubnih metara ove otrovne materije.

Otrovno blato se prolaskom kroz nekoliko reka razredilo i više nije vidljivo golim okom. U reke u koje je ušlo bačeno je više tona maltera, da ga neutralizuje.

Na površini reke Rabe vide se mrtve ribe kako plutaju, ali u Dunavu nema takvog prizora, rekao je dopisnik Frans presa.

U mestima Devečer i Kolontar, najteže pogođenim ovom katastrofom, stručnjaci su uspeli da spuste alkalni nivo u rečici Torna, koja se uliva dalje u Rabu.

Mađarski premijer Viktor Orban jutros je posetio Kolontar gde je procenio da će biti vrlo teško sanirati delove sela koja su najteže pogođena.

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries