Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

Izgradnja mosta Zemun - Borča po planu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Realizacija projekta izgradnje mosta Zemun - Borča u Beogradu, preko reke Dunav, odvija se po planu i nema razloga za zabrinutnost da kineski partner - kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) neće ispuniti svoje obaveze, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović.

 

Ona je rekla novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci da pažljivo prati taj projekat i da je dobila uveravanja od kineskog ambasadora u Srbiji (Vei Đinghua) da će realizacija tog projekta teći u skladu sa ugovorom.
"Ja sam jedan od potpisnika, koji je u ime Vlade Srbije dobio nadležnost da potpiše ugovor sa CRBC i sa stanovišta Ministarstva za NIP i moj lični stav je, da realizacija tog projekta teče tako da nema razloga za zabrinutost", istakla je ministarka.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je pre nekoliko dana rekao novinarima da projekat izgradnje mosta Zemun - Borča kasni, jer još nije urađen ni idejni projekat, koji je trebalo da uradi CRBC. Đilas je izrazio očekivanje da će u narednim mesecima dogovoreni rokovi početi da se poštuju i da će, "ukoliko ne bude tako, njegov stav biti da se izmene potpisani ugovori i da neko drugi gradi taj most".

Kalanovićeva je navela da je kineska strana ranije predložila da se CRBC uplati avans od 25 odsto od vrednosti ugovora, što Srbija nije prihvatila. "Tačno je da ti pregovori još nisu završeni i da mi u ovom trenutku ne možemo da kažemo koliki će tačno biti avans, ali možemo da kažemo da sigurno neće biti 25 odsto", naglasila je ministarka.

Kineska kompanija CRBC je, kako prenose neki mediji, tražila avans od 35 odsto ukupne investicije, a Đilas je kazao da nema govora o tolikom avansu za radove i isporučen materijal, jer je, recimo, za izgradnju mosta preko Ade izvođaču plaćen avans od 10 odsto. Kalanovićeva je rekla da su u toku pregovori o dinamici plaćanja i da se Srbija trudi da obezbedi najbolje uslove.
"Ovo su veliki projekti u kojima mi nemamo apsolutno iskustva da sve teče potpuno pod konac", rekla je ministarka, dodajući da bi trebalo da postoji "bolji protok informacija između učesnika u tom projektu sa srpske strane". Ona je kazala da poslove eksproprijacije rade nadležne gradske institucije i izrazila očekivanje da će u nekoliko faza i taj posao biti sprovođen u skladu sa predviđenom dinamikom.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je u utorak rekao da podržava Đilasa u kritici kineske kompanije i da rokovi moraju da se poštuju. Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je ranije rekao da je taj institut spreman da uradi kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta Zemun - Borča, ukoliko svoj deo posla ne bude završila kineska kompanija.
"Kinezi kasne sa idejnim projektom za izgradnju mosta Zemun - Borča, a CIP je svoj deo posla uradio odnosno idejni projekat za pristupne saobraćajnice i više manjih mostova u okviru tog projekta", rekao je Ignjatović.

Most koji će spojiti obale Zemuna i Borče biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara autoputa. Radovi na izgradnji, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počnu sredinom aprila 2011, a rok za izgradnju mosta je tri godine.
Predsednik Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili su sredinom jula u Zemunu kamen-temeljac za Most prijateljstva Kine i Srbije. Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu Kalanovićeva, gradonačelnik Beograda i predstavnici CRBC-a.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, a ugovorom je predviđeno da će u tom poslu do 45 odsto učestvovati domaća građevinska preduzeća i proizvođači građevinskog materijala. Izgradnja će se finansirati iz kredita kineske "Eksim banke" - 85 odsto i NIP-a 15 odsto, dok će troškove eksproprijacije i tehničkih priprema snositi Grad Beograd.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries