TIVAT - Luksuzna marina “Porto Montenegro”, čija je izgradnja još u toku, već je više puta uzburkala ovdašnju javnost zbog ekoloških incidenata.

Najsvežiji i najveći desio se sredinom prošle nedelje, kada se prilikom popravke jedne jahte u more izlilo 400 litara nafte. Pre toga, u marini je posada broda zatečena kako deterdžentom pere jahtu. Zaposleni u marini su, kako ističu, brzo intervenisali i uklonili posledice. Lučka kapetanija u Kotoru najavila je stroge kazne za vlasnika broda, ali i za marinu, kako bi sprečila neodgovorno ponašanje pojedinaca.

Ako se ima u vidu da je marina proradila tek prošlog leta i da je trenutno u njoj bogatim jahtašima na raspolaganju tek trećina vezova, odnosno 200 od ukupno 600, realno je u budućnosti očekivati mnogo više sličnih pojava.

Bokokotorski zaliv postao je i nezaobilazna luka velikih kruzera. Posledice takvih turističkih tura već su letos osetili domaćini, kada je danima obala zaliva bila prekrivena prljavštinom. Pitanje je zato koliko novčane kazne, ma koliko visoke bile, mogu da spreče slične incidente u zalivu.

 

Izvor: www.novosti.rs