Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun02232020

Last update06:30:53 PM

Zašto je Titanik zaista potonuo?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oduvek se mislilo da je Titanik potonuo zbog toga što je plovio prebrzo i da je posada uočila santu leda u koju je brod udario kada je već bilo prekasno. Jedna nova knjiga, međutim, otkriva da je za potonuće Titanika, u kome je stradalo više od 1.500 ljudi, odgovoran kormilar koji se uspaničio i skrenuo brod u pogrešnom pravcu.

 

U knjizi "Good as Gold" (Zlata vredan) piše da je tadašnji najveći putnički brod na svetu imao dovoljno vremena da izbegne katastrofu.

Kada je uočio santu leda, prvi kapetan broda Vilijem Mardok naredio da se skrene u desno, ali je kormilar Robert Hičins pogrešno shvatio njegovu naredbu i okrenuo brod u suprotnom pravcu. Kobna greška je odmah ispravljena, ali je na žalost bilo prekasno jer je brod već udario u santu.

Potom je doneta jedna katastrofalna odluka. Naime, putnici i posada bi se verovatno spasli da je brod stao, ali je odlučeno da se nastavi sa plovidbom čime je voda još brže nadirala kroz pukotinu.

Najbliži brod je bio udaljen četiri sata. Da su stali, verovatno bi brod izdržao i ljudi bi bili spašeni, navodi autorka knjige Lejdi Luiz Paten, unuka drugog oficira na Titaniku, Čarlsa Lajtolera, koji je preživeo katastrofu i zataškao istinu jer se plašio da će vlasnici broda bankrotirati, a njegove kolege ostati bez posla.

Njegova unuka je, međutim, odlučila da nakon gotovo sto godina napiše knjigu i otkrije prave razloge jedne od najvećih svetskih katastrofa.

Ona je u izjavi za londonski Telegraf ispričala da je pravu istinu o tragediji Titanika čula od svoje bake kada je imala 16 godina, ali da je ona čuvana u tajnosti kako ne bi naudila reputaciji ratnog heroja - njenog dede.

"Moja majka je insistirala da priča ostane u tajnosti, međutim, četrdeset godina kasnije, kada su ona i baka već odavno umrle, shvatila sam da sam jedina osoba koja zna šta se zaista dogodilo te noći 14. aprila 1912. godine kada je Titanik potonuo", kazala je Lejdi Paten.

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries