Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10242020

Last update06:30:53 PM

Brod na dnu spasava Palicko jezero

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Branko Vuckovic tvrdi da ima resenje za izmuljavanje Palickog jezera umesto skupog ispumpavanja vode, koje predlazu strucnjaci.

 

SUBOTICA - Originalno!
Branko Vučković ponudio je gradu Subotici ekološki i finansijski idealno rešenje za izmuljavanje Palićkog jezera. Umesto skupog ispumpavanja vode s dna jezera i fizičkog uklanjanja mulja Vučković tvrdi da dno jezera može očistiti posebno izgrađenim brodom, koji bi ujedno bio i laboratorija za naučnike i studente.

- Brod bi mogao da bude napravljen u Apatinu ili Bečeju. Morao bi da ima ravno dno i mali gaz, zato što je Palićko jezero plitko. Uz pomoć plazma tehnologije, kojom raspolaže moje preduzeće „Step“, iz mulja koji bi brod usisavao s dna jezera dobijali bismo prečišćenu vodu obogaćenu kiseonikom, koju bismo odmah vraćali u jezero, vodonik kao pogonsko sredstvo za brod i tridesetak vrsta gasova koji su upotrebljivi u medicini i drugim oblastima. Osim toga, razložen bi bio i znatan broj metala i organskih materija - kaže za Kurir Branko Vučković.

Vučković je gradu Subotici ponudio svoje rešenje, koje je znatno jeftinije od do sada primenjivanih rešenja za jezero, koje u ekološkom smislu odumire zbog ubrzanog nagomilavanja mulja na dnu.

- Sve zavisi od toga da li će grad prihvatiti ovo futurističko, ali u razvijenim zemljama oprobano rešenje. Cena će zavisiti od opcije za koju se grad opredeli. Prema našim planovima, brod bi mogao da izmuljava do hiljadu tona mulja dnevno i da radi nekoliko sati na dan, ali i svih 24 sata. Zavisi od potreba. Važno je da je to ekološki potpuno prihvatljiv i autonoman sistem, koji bi stalno bio u funkciji održavanja ekološke ravnoteže u jezeru na prihvatljiv način - objašnjava Vučković.

 

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries