Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10292020

Last update06:30:53 PM

Na budući most preko uže saobraćajne petlje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad - Gradski urbanisti konačno završili regulacioni plan novog mosta na stubovima nekadašnjeg „Franca Jozefa“ i stavili ovo rešenje na javni uvid. Izgled mosta prema rešenju slovenačke projektantske kuće „Ponting“ ostao je isti, ali su izmenjene buduće prilazne saobraćajnice i petlja sa bačke strane. Probijanje tunele ispod Tvrđave za saobraćajnice s druge strane mosta biće definisano posebnim regulacionim planom za sremsku stranu, a očekuje se da se on na javnoj raspravi nađe u narednih nekoliko nedelja.

Regulacioni plan za most, čiju gradnju gradske vlasti planiraju u narednih nekoliko godina, stavljen je na javni uvid u prostorijama „Urbanizma“. Novosađani mogu tu da pogledaju trodimenzionalne fotografije, kao i nacrte plana za budući most, a primedbe i sugestije mogu predati u narednih mesec dana gradskoj Upravi za urbanizam.

Gradski urbanisti navode da su ovim planom dali konačne konture budućeg prelaza, čija gradnja će prema predračunu koštati 40 miliona evra, kao i prilaznih saobraćajnica sa bačke strane. U pripremi je, navode u „Urbanizmu“, i poseban regulacioni plan za sremsku stranu, kojim će biti definisano kako će biti izvedeni radovi na probijanju dodatnih tunela ispod Petrovaradinske tvrđave i gradnja saobraćajnice sa druge strane tunela.

Već posle prvog predstavljanja idejnog rešenja za most, predstavnici Univerziteta imali su nezvaničnih zamerki, strahujući da će se gradnja pristupnih saobraćajnica i petlje ugroziti prostor oko Filozofskog fakulteta. Međutim, u „Urbanizmu“ kažu da nema razloga za brigu.

- Most je istovetan rešenju „Pontinga“ i jedine izmene su rađene u odnosu na prilazne saobraćajnice i petlju. Sada je petlja „sabijenija“ i manji su joj radijusi, a sve kako bi se što manje ulazilo u park prema Filozofskom fakultetu. To znači i da će brzina na petlji biti ograničena na 30 kilometara na sat. Takođe se odustalo i od kružne raskrsnice na uglu Bulevara cara Lazara, ulice Stevana Musića i ulice Zorana Đinđića - navodi Aleksandar Jevđenić iz „Urbanizma“, rukovodilac izrade plana stavljenog na javni uvid.

On objašnjava da je predviđena i gradnja pešačko-biciklističkih staza od Keja ka mostu, kao i gradnja lift sa donjeg platoa na prelaz preko reke. Gradnja petlje i pratećih saobraćajnica je, prema planu, predviđena u dve faze. Jevđenić kaže da će se pri gradnji mosta prvo napraviti samo veza koja će omogućiti da se do mosta popne sa Bulevara cara Lazara i Keja, dok će u drugoj fazi biti građena i veza kojom će se sa budućeg mosta siđe direktno na Kej, umesto da vozila nastavljaju do ulice Stevana Musića i potom preko Radničke ili Maksima Gorkog idu na Kej. Plan je tako koncipiran, objašnjava on, jer se tek očekuje povećanje obima saobraćaja koji će zahtevati direktan silazak sa mosta na Kej.

Plan će nakon javnog uvida biti prosleđen gradskoj Komisiji za planove, a potom i gradskim odbornicima.

 

Za prelaz i uređenje bačke strane 1,5 milijardi dinara

 


Urbanisti su, u nacrtu plana regulacije, procenili i vrednost svih potrebnih radova na novom mostu, kao i druge faze i gradnje nastavka petlje. Prema predračunu urbanista, pravljenih na osnovu tržišnih cena iz avgusta ove godine, gradnja samog prelaza koštala bi oko 1,15 milijardi dinara. Prateći radovi na komunalnoj infrastrukturi s bačke strane bi, prema istoj računici, koštali 140 miliona, a još oko 210 miliona dinara bilo bi potrebno za drugu fazu radova.

 

Izvor: www.blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries