Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed08052020

Last update06:30:53 PM

Holanđanka na putu oko sveta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Portimao - Holanđanka Laura Deker (14) u tajnosti je isplovila iz Portugala, u nadi da če postati najmlađa osoba koja je sama u jedrilici obišla planetu.

 

Laura se oprostila sa ocem i sa prijateljima u jednoj portugalskoj Luci i uputila se ka Kanarskim ostrvima.

Njen menadžer Peter Klarenbek kaže da je Laura bila raspoložena odlazeći na put koji bi mogao da traje godinu i više dana.

Holandske službe za zaštitu prava dece kritikovale su Laurinu nameru da se sama upusti u avanturu, dovodeći u sumnju zrelost devojčice, kao i garancije za njenu bezbednost.

"Oprostila se od oca i od prijatelja i otplovila ka horizontu", saopštila je holandska kompanja Mas Medija, koja ima ekskluzivno pravo da snimi putovanje, preko kamera postavljenih na jedrilici.

Laura je prvobitno trebalo da isplovi iz Portiama, na jugozapadu Portugala, ali je odlučila da to učini u tajnosti, iz neke druge portugalske luke. Brojne televizijske ekipe i fotografi, koji su ovim povodom došli i Portiamo, nisu uspeli da zabeleže njen odlazak.

Sud u Holandiji je prošlog meseca poništio odluku Saveta za zaštitu dece da se Lauri iz bezbednosnih razloga zabrani putovanje.

Direktorka Mas Medija Marijke Shaphok podržala je devojčicu u nameri da isplovi, tvrdeći da se Laura, koja poseduje i dozvolu za plovidbu, razlikuje od ostalih 14-godišnjakinja zbog toga što je odrasla sa ocem na brodu.

Laura se otisnula na kopno samo dva meseca posle neuspelog pokušaja 16-godišnje Amerikanke Ebi Sanderland da oplovi svet. Australijanki Džesiki Votson to je pošlo za rukom kada je imala 16 godina.

Međutim, dok je Džesika Votson svih 210 dana, koliko je trajalo putovanje, bila na moru, Laura planira da pristane u više desetina luka, čak i da se privremeno vrati kući i nastavi učenje.

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries