Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat07112020

Last update06:30:53 PM

Pronađeno podvodno blago blizu italijanske obale

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grupa pomorskih arheologa je u Pontinskom arhipelagu otkrila ostatke pravog podvodnog blaga, olupine trgovačkih brodova, iz perioda od petog do sedmog veka pre nove ere.

Arheološki nalaz je pronađen u vodama centralne Italije, nadomak malog ostrva Zanone u Pontinskom arhipelagu u Tirenskom moru.

Ostaci brodova dugačkih oko 18 metara, pronađeni su na dubini od 100 do 150 metara. Identifikovana su četiri rimska broda, koja su verovatno potonula u olujama u različitim vremenskim periodima.

Tim stručnjaka je specijalnim sonarnim skenerom istražio i snimio obilje amfora u olupinama trgovačkih brodova, koji su prevozili robu iz Severne Afrike, Italije i Španije, preneo je Glas Amerike.

Trgovalo se, pored ostalog, vinom, maslinovim uljem, voćem, kao i specijalnim ribljim sosom koji je korišćen u rimskoj kuhinji.

Ostaci su u tako dobrom stanju, zato što ih vekovima nisu poremetili ribari ili ilegalni lovci na morsko blago.Arheološko nalazište je pronađeno u okviru zajedničkog projekta italijanskog Ministarstva kulture i američke Zadužbine Aurora, koja promoviše podvodna istraživanja u Mediteranskom moru.

Podvodni arheolog italijanskog Ministarstva za kulturu Analisa Zaratini, objašnjava da je za arheološka nalazišta na većoj dubini verovatnije da će biti u boljem stanju.

U doba starog Rima, arhipelag je bilo vlasništvo cara Avgusta, a služio je kao luka za brodove koji su plovili između Severne Afrike i Španije.

"Ovo je u stvari bila jedna od glavnih raskrsnica na Mediteranu, na kojoj je car Avgust izgradio luku u koju su brodovi mogli da se sklone za vreme oluja".

Zvaničnici zaduženi za zaštitu kulturnih spomenika veruju da će novo arheološko nalazište biti velki mamac za turiste.

Jedna od glavnih briga arheologa je mogućnost da je pronađeno blago u stvari ilegalno preneto sa nekih drugih mesta. Svrha finansijskih patrola je sprečavanje ilegalnih aktivnosti.

"Patrole sprečavaju da ronioci kradu amfore za sebe ili za prodaju na crno", kaže pukovnik Virgilo Đusti iz italijanske finansijske policije.

Italija je nedavno potpisala novi sporazum sa UNESKO, kojim se zabranjuje premeštanje podvodnih arheoloških nalaza.

 

Izvor: www.blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries