Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue07142020

Last update06:30:53 PM

Pomoć stiže iz crvenog čamca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Crveni, gumeni čamac sa oznakom 94, krenuo je juče u podne iz marine "4. juli" na Zemunskom keju, u  redovni obilazak oko Ratnog ostrva, preko uzburkanog Dunava.

 Lekar, medicinski tehničar i vozač, već uigrana ekipa, protekle tri letnje sezone, pružaju medicinsku pomoć Beograđanima, koji vrele dane provode na rekama.

Rukavci Save i Dunava, Lido, Ada Međica, okolina novobeogradskih splavova, pa čak i Bela stena, neke su od redovnih putanja ekipe Hitne pomoći na vodi.

- Tamo gde kopnena ekipa Hitne pomoći ne može da interveniše, nastupamo mi. Kad nekome pozli ili zadobije povredu, a nalazi se na plaži Lido, kod novobeogradskih blokova, u nekoj od zemunskih sojenica, ili na brodiću, zove 94, a dispečer poziv preusmerava nama - priča dr Ivan Ristić, lekar koji ovog leta treću godinu za redom, predvodi ekipu Hitne pomoći na vodi. A u čamcu je kompletna oprema, tu je aparatura za reanimaciju, lekovi za hronične bolesnike, zavoji.

Ova „mala, ali odabrana“ grupa brine o svima onima koji tokom leta potraže spas od vrućine negde na reci. Prema iskustvu članova ove posade, Lido je plaža na kojoj su lekarske intervencije najčešće, a najnepristupačnija mesta su rečni rukavci, gde mnogi građani imaju vikendice.

- Starijim građanima smetaju visoke temperature i dešavaju se kolapsi, naročito ako su ceo dan na reci. Obilazimo sve vode i posebno pazimo na one koji su na reci sami u brodićima, jer ako im pozli niko neće pozvati pomoć - nastavlja dr Ristić, dok sa čamca „budnim okom“ posmatra okolinu, ljubitelje reke na različitim plovilima i brojne kupače na Lidu.

Miodrag Milojević, medicinski tehničar, rođeni Zemunac, i kako naglašava, dobar poznavalac Dunava, kaže da im je potreban bar još jedan čamac, kako bi u sve delove grada pokrivene vodom, mogli da stignu za 15 minuta.

- Koristimo marinu „4. juli“, ali bilo bi dobro i kada bismo imali svoju bazu - kaže Milojević i dodaje da su neretko i oni samo u opasnosti zbog strujanja vode u Dunavu i nevremena.

- To je nepredvidljiva reka, sa jakim strujama koje nose razno kabasto smeće, granje, pa čak i čitava stabla. Kad je sunčan dan milina je raditi ovaj posao, ali mi smo tu i po kiši, vetru, i nevremenu. U čamcu nemamo kabinu, niti bilo kakav zaklon, a obilasci se ne prekidaju zbog lošeg vremena - priča Miodrag i kaže da i pored svega voli svoj posao, naročito zbog ljudi, koji kada na vodi ugledaju ovu ekipu osećaju se sigurnije na rekama.

Ekipa Hitne pomoći na vodi radi već treće leto, od 15. juna do 15. septembra. Oni su na prestoničkim rekama svakog dana od 10 sati ujutru do osam uveče.

 

Rutinski obilazak spasio život
Ivan Ristić priča da su jednom u rutinskom obilasku Dunava, naišli na slučaj koji bi se kobno završio da su stigli samo koji sekund kasnije.
- Našli smo se u blizini pontonskog mosta ka Lidu i ugledali kako struja vuče mladića ispod mosta. Borio se za vazduh, kad smo mu prišli i izvukli ga iz kandži surove reke. Nije imao povrede, ali je bio toliko uplašen da sat vremena nismo mogli da ga umirimo - seća se naš sagovornik.

 

Ne zovu 94
Zovu nas „čuvari plaže“, a kada nas ugledaju mašu nam, pozivaju na kafu. Ukoliko nekome pozli, a mi smo u blizini, građani ne zovu 94, nego nas svi u glas dozivaju da dođemo i pružimo pomoć - priča Nenad Grčić, vozač čamca, popularno zvani „kapetan“.

 

Izvor: www.blic.rs

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries