Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10222020

Last update06:30:53 PM

Riskantno i za dobre plivače

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograđani se sve češće odlučuju da osveženje tokom letnjih vrućina potraže na nekoj od divljih i neuređenih plaža na obalama Save i Dunava.

 Ima ih desetak, a među najpoznatijim su Šljunkara, Bela stena, Sprudovi i Goveđi brod. Ove plaže nemaju tuševe, toalete, obeležena mesta za kupanje, spasilačke ekipe ni službu Hitne pomoći, ne čiste se i nisu bezbedne.

Posebno je opasan Dunav jer je brz i mutan, pun virova, a neretko se u vodi i na obalama mogu naći olupine brodova i otpadni materijal. Dodatna opasnost je i što je ovo plovna reka, te udaljavanje od obale i skakanje u vodu nije preporučljivo.Ovde je riskantno kupanje i za dobre plivače.

Na nekima od njih nisu postavljeni znakovi da je kupanje zabranjeno. Kako kažu u JVP Beogradvode , ne postoji zakon koji bi zabranjivao kupanje na neobeleženim mestima na bilo kojoj od reka u Beogradu.

Građani se na divljim plažama kupaju se na sopstvenu odgovornost. Ne postoje ekipe u okviru ovog preduzeća koje to kontrolišu, a čak i ukoliko zateknu kupače na neoznačenoj plaži, ne mogu da ih udalje. Jedino je kažnjivo ako kupači na neki način ugrožavaju nasipe ili stanice.

Kod Beograđana su ove plaže popularne jer na njima nema gužvi,i tu se obično okuplja „društvo iz kraja“. To je i razumljivo ako se zna da Adu Ciganliju tokom letnjeg radnog dana poseti oko 70.000 kupača, a vikendom duplo više. Na drugoj gradskoj plaži, Lidu, prošle nedelje je i zvanično otvorena sezona i većina Novobeograđana se osvežava na njoj.

Jedna od najposećenijih divljih plaža je Bela stena, kojoj se može prići samo čamcem, iz pravca Pančeva ili naselja Višnjica. Povratna karta košta između 300 i 500 dinara, a posetioci će osim peščane uvale tamo zateći i niz restorana, ali ne i tuševe. Slična njoj je i Ada Međica, na koju se, takođe, stiže čamcima. Ova plaža je nešto uređenija, te se kupači na njoj mogu osvežiti i skloniti u hlad kafića.

Osim njih, popularna je i Šljunkara, stotinak metara duga šljunkovita plaža u Bloku 45 na Novom Beogradu. Na njoj nema lokala, trafika ni toaleta, ali je uglavnom posećuje mlađa populacija koja lakše podnosi ove uslove. U naselju Borča na Dunavu se nalaze još jedna Šljunkara i plaža Sprudovi.

I u Batajnici postoje divlje plaže u blizini naselja 13. maj i vikend naselja Balearice. Popularan je i Goveđi brod, ostrvce sa peščanom plažom koje se nalazi na dva kilometra uzvodno od kafane „Radecki“ na Zemunskom keju prema Crvenki.

 

Izvor: www.danas.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries