Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10312020

Last update06:30:53 PM

Pristane moraju da uklone do ponedeljka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zbog radova na uređenju obale od Brankovog mosta do Beton hale pristani brodova na tom delu Savskog pristaništa moraće da budu pomereni.

 

Vlasnici brodova apeluju na Gradske vlasti da ih puste da bar završe ovu turističku sezonu, a sa broda „Sirona“ su već najavili da će se zbog ove situacije sledeće godine preseliti u Mađarsku.

- Pre nekoliko dana inspektori su došli i rekli nam da za 24 sata moramo da izmestimo pristan i da je naš problem gde ćemo ga preseliti. Posle su nam ipak dali rok do ponedeljka, ali su obećali da će nam tada, ako još uvek budemo tu, iseći struju i vodu. Rekli su nam da je to zato što Grad sređuje obalu, ali mi imamo sve dozvole za koje su nam rekli da su potrebne i ovde smo već sedam godina - ogorčen je Srba Ilić, predsednik firme „Red wood“, koja je vlasnik „Sirone“.


Ilić apeluje na Gradske vlasti da dozvole „Sironi“ da završi ovu turističku sezonu, a najavljuje da će posle toga u svakom slučaju brod preseliti u Budimpeštu.
- Rekli su nam da će kad se sredi pristanište biti organizovan konkurs na kome ćemo moći da opet dobijemo ovo mesto. Međutim, koliko znam za sada ne postoji ni projekat za sređivanje pristaništa - navodi Ilić.

Sa druge strane, Miodrag Stojanović, sekretar za inspekcijske poslove, koji je i izdao nalog za pomeranje pristana, tvrdi suprotno.


- Uklanjamo pristane jer su u potpunosti nelegalni, odnosno vlasnici ne poseduju dozvole za njih. Ako su već prodali karte za neka krstarenja sačekaćemo da ih održe kako ih ne bi oštetili. Inače, vlasnici moraju da pomeraju samo pristane, a brodovi mogu slobodno da nastave da rade - kaže Stojanović, mada je jasno da brodovi bez pristana ne mogu da rade, pošto onda nemaju načina da ukrcaju putnike.


Prema Stojanovićevim rečima, postupak uklanjanja pristana naspram Beton hale počeo je još pre dva meseca. Nedugo posle toga, kako kaže, stigao im je i nalog od Grada da pomere pristane i levo i desno od hale. A kako kaže Dejan Vasović, gradski arhitekta, ova akcija će se nastaviti do Kule Nebojša.


- Za sada su uklonjena četiri splava, a akcija se nastavlja ka Kuli Nebojša. Želimo da čitav ovaj potez dovedemo u red, kako bi uz Beogradsku tvrđavu u budućnosti postao deo svetske kulturne baštine. Apelujemo na vlasnike da sami uklone pristane, jer ćemo ih u suprotnom, ukloniti mi - kaže Vasović.
 

Ne ometa rad
Sekretarijat za inspekcijske poslove saopštio je da je preduzeću „Red Wood” naloženo da ukloni nelegalno postavljeni ponton-pristan, na kojem je ovo preduzeće izgradilo svoje kancelarije, blagajnu i druge objekte koje je koristilo za prihvat putnika. U saopštenju se navodi da svi turistički brodovi, pa i „Sirona”, prihvat putnika mogu da obavljaju isključivo na Savskom pristaništu. Turistički brod „Sirona” svoje putnike i ubuduće može nesmetano da prima na Savskom pristaništu, baš kao što to svakodnevno čine i drugi turistički brodovi.

 

 

Izvor: www.bliconline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries