Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun07122020

Last update06:30:53 PM

Drina zamućena, ali nema cijanida

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Reka Drina zamućena zbog opštećenja na deponiji jalovine rudnika olova i cinka Sase, u opštini Srebrenica

 

Reka Drina zamućena je jer se mulj sa deponije jalovine u rudniku olova kod Srebrenice izlio u tu reku, a analizama je do sada potvrđeno da u vodi nema cijanida, saopštila je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije.

Zagađenje se desilo pošto se u subotu 10. jula desilo oštećenje na deponiji jalovine rudnika olova i cinka Sase, opština Srebrenica u Bosni i Hercegovini.

Mulj je u Drinu donela pritoka - Sasa.

Zamućenje je vidljivo oko 10 kilometara uzvodno od brane hidroelektrane Zvornik.

Vodosnabdevanje je isključeno u Malom Zvorniku, a u Ljuboviji nije jer se bunari nalaze 500 metara uzvodno od mesta gde se uliva jalovina.

Nije primećeno uginuće ribe na teritoriji koju kontroliše ribočuvarska služba Ljubovije i Malog Zvornika.

Drina je i dalje jako zamućena, a prema informacijama iz Ljubovije, jalovina se i dalje uliva u Drinu, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, rudnik olova i cinka iz Srebrenice saopštio je da je rešio problem sanacijom oštećenog cevovoda, a da je "količina materijala koja se izlila neznatna i nije štetna po okolinu"

"Do oštećenja cevovoda dužine 600 metara, došlo je nakon aktiviranja lokalnog klizišta koje je nastalo zbog intenzivnih kiša i velikog priliva vode u slivu potoka Dimič", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Instituta za građevinarstvo iz Banjaluke utvrdili su da stepen i karakter oštećenja zahteva sanaciju, a zahvaljujući brzoj interveniciji predstavnika rudnika problem je rešen u najkraćem roku.

"U skladu sa kategorizacijom tehničkog otpadnog materijala, utvrđeno je da zahvaćeni materijal predstavljaju mikročestice koje se talože kao tehnološki nusproizvod i nisu štetne po životnu sredinu", piše u saopštenju.

Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries