Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05222019

Last update06:30:53 PM

Naučnici veruju da ispod Amazona teče podzemna reka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ogromna podzemna reka najverovatnije teče hiljadama metara ispod površine tla po kome teče Amazon, rekli su brazilski naučnici.

Valija Hamza iz Brazilske nacionalne opservatorije rekao je da su istraživači pronašli znake postojanja podzemne reke dužine 6.000 kilometara, otprilike isto kao što je i dužina Amazona.

Hamza je ukazao da je do pretpostavki o postojanju eventualne podzemne reke došlo posle proučavanja temperaturnih promena na 241 neaktivnoj bušotini, preko kojih je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka brazilski Petrobras crpeo naftu. On je naveo da su "informacije o temperaturi" koje im je obezbedio Petrobras omogućile njegovom timu istraživača da identifikuju kretanje vode 4.000 metara ispod reke Amazon.

Brazilski naučnici su svoje nalaze predstavili prošle nedelje na sastanku Brazilskog geofizičkog društva u Rio de Ženeiru.

Potencijalna podzemna reka nazvana je po Hamzi, koji je rekao da postojanje podzemnog toka koji, kao i Amazon, teče od zapada ka istoku, može značiti da amazonske kišne šume imaju dva drenažna sistema - Amazon i reku Hamzu. Hamza je dodao da je istraživanje navoda o postojanju podzemne reke još uvek u preliminarnoj fazi, ali da se nada da će ono biti potvrđeno do kraja 2014.

 

Izvor: www.vesti-online.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries