Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri07102020

Last update06:30:53 PM

Reforma politike ribarstva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BRUXELLES - Kvote EU znače da ribari mogu da iznesu sa brodova samo određenu količinu neke vrste ribe. To znači da se sve ribe izvučene na brod koje prevazilaze određenu kvotu, vraćaju mrtve nazad u more, što je poznato kao "škartiranje". Procenjuje se da se na taj način "škartira" više od polovine ukupnog ulova ribe u evropskim vodama.
Evropsku zajedničku politiku ribarstva mnogi smatraju neuspešnom. Istraživanje Svetskog fonda za zaštitu prirode, pokazuje da 88 odsto evropskih potrošača želi bolji sistem očuvanja riblje populacije.
Medijska kampanja u Britaniji je pomogla da se pokrene debata u Bruxellesu. Evropska unija je iznela predloge za reformu politike ribarstva, koji obuhvataju i zabranu "škartiranja", počev od 2015.
"Ako ne dođe do reforme, za deset godina održivi nivo ribe će se sačuvati u svega osam od naših 136 ribljih lovišta… Naš predlog je da se promeni sistem, tako da se ceo ulov iznosi na kopno i uračunava u kvote", mišljenje je Marije Damanaki, komesara Evropske unije za pomorske poslove i riblja lovišta.   
Naučnici kažu da u evropskim morima danas živi samo mali deo nekadašnje količine ribe. Tokom 1990-ih, prema izveštaju objavljenom u časopisu "Science", količina severoatlantskog bakalara je pala ispod 95 odsto istorijskog maksimuma.
Čak i ako se politika ribarstva radikalno promeni, pojedini naučnici, među kojima je Tim Leng, sa Univerziteta grada Londona, tvrde da će riblje rezerve i dalje biti u opasnosti da budu desetkovane.
"Svet više ne može da jede ribu kao što to radimo mi u Britaniji, da jede dve porcije ribe nedeljno, od kojih bi jedna trebalo da bude bogata uljem. To je apsolutno nemoguće. Uputstva govore nešto što životna sredina ne može da zadovolji – planeta, mora ne mogu da zadovolje. Globalna slika pokazuje da mora ne mogu da obezbede dovoljno ribe da sedam milijardi stanovnika pojede dva riblja obroka nedeljno."

 

 

Izvor: www.seebiz.eu

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries