Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon05272019

Last update06:30:53 PM

Loša godina za Palić

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

I pored toga što se promoviše kao turistička destinacija i banja, Subotičani obilaze ovo jezero i radije se kupaju na drugim izletištima.

Palić – Prodavnica mešovite robe lokalnog snabdevača „Trgoprometa“ na obali kod peščane plaže na Paliću, koja je godinama zbog turista radila od maja do oktobra, ostala je zaključana. Vlasnici kažu da im se ne isplati da je otvaraju, jer gotovo da i nema prometa pošto je poseta na Paliću slaba.

Na turističkom delu Palića teško ćete kupiti dnevne novine, sladoled tek na jednom ili dva mesta, flaširanu vodu ili sok gotovo nigde, osim ako ne sednete u dva ili tri kafića koja su preostala na obali jezera. U vreme najvećih vrućina na obali je bilo svega stotinak posetilaca, daleko manje nego prethodnih godina. Iako nadležni tvrde da je jezerska voda sve boljeg kvaliteta, kako već drugu godinu radi prečistač otpadnih voda, kupanje u Paliću se preporučuje tek uz oprez. A to znači obavezno tuširanje i pre i nakon ulaska u vodu. Tako i pored toga što se Palić promoviše kao turistička destinacija, njemu su ove godine čak i Subotičani okrenuli leđa. Većina osveženje i mogućnost bezbednog plivanja traži u susednoj četrdesetak kilometara udaljenoj Bačkoj Topoli i tamošnjem veštačkom jezeru, ili u pograničnom seocetu Morahalom u Mađarskoj gde se na više od 16 hektara prostire kompleks zatvorenih i otvorenih bazena.

Ova godina očigledno nije dobra za Palić. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, do kraja juna Palić je posetio 8.521 gost, a Suboticu dva puta više – 18.158. Oni su u prvoj polovini godine ostvarili 15.916 noćenja na Paliću, a u Subotici ponovo dva puta više. U odnosu na prošlu godinu to je pad noćenja od preko osam odsto na Paliću a porast noćenja za Suboticu od gotovo 50 odsto. Još treba dodati da su na Paliću pretežno spavali domaći gosti (12.120 noćenja) a u Subotici su domaći gosti činili tek nešto više od polovine.

Ipak, Danijela Milanković, menadžer u turističkom preduzeću „Elite Palić“, kaže da u prvoj polovini ove godine u odnosu na prošlu imaju rast broja noćenja i gostiju od osam odsto. Prosečna dužina boravka njihovih gostiju na Paliću je 1,79 dana, što je stalna „glavobolja“ turističkih radnika koji nikako ne uspevaju da gosta duže zadrže. Osnovni problem je, naravno, ponuda.

Iako je 1. maja otvorena Velika terasa, centralni objekat na obali jezera koji zbog svoje lokacije, veličine i lepote i po Master planu za banju treba da bude centar dešavanja i turističkih sadržaja, za sada je tek dopola sređena. Prizemlje, gde bi trebalo da budu ugostiteljski objekti, ostalo je neuređeno. Prepušteno je zakupcima, ali ih za sada nema. Kao što ih nema ni za desetak objekata na Paliću, pa je grad za gotovo četvrtinu smanjio cenu njihovog zakupa u nadi da će bar na septembarskoj licitaciji objekti poput hotela „Sport“, restorana „Fontana“ ili bivše tramvajske stanice naći zakupca i proraditi. U isto vreme, Ženski štrand, koji je svojevremeno bio omiljeno okupljalište velikog broja Subotičana, potpuno je razmontiran i ponovo se podiže jer je, prema proceni stručnjaka, njegova statika bila bitno ugrožena. Nije popravljen ni molo na Muškom štrandu.

Ministar Oliver Dulić najavio je nedavno u intervjuu za lokalne medije da se vode pregovori sa zainteresovanim investitorom koji je spreman da gradi velnes i spa centar u okviru Banje Palić, i da bi to mogla da bude najveća turistička investicija u Srbiji. Inače, upravo je u toku javna rasprava povodom izmene dela plana detaljne regulacije Banje Palić, a koji se praktično odnosi na pripajanje parcela koje se nalaze na delu koji se zove istočna obala, od hotela „Prezident“ do Muškog štranda i u širinu do Krvavog jezera, čime bi trebalo da se dobije prostor od preko osam hektara koji bi mogao da se ponudi investitoru.

 

Izvor: www.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries