Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05242019

Last update06:30:53 PM

Mišković ulovio šest sabljarki

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

HERCEG NOVI -

Na oko osam kilometara od ostrva Lastavica (Mamula), kod Herceg Novog, vlasnik firme "Nautilus" Stevo Damjanović, rukovodilac hercegnovske Gradske luke Obrad Gojković i srpski biznismen i vlasnik lanaca "Delta" Miroslav Mišković ulovili su sabljarku dugu dva metra i tešku oko 90 kilograma.

Sabljarka je ulovljena na parangal, a njeno izvlačenje na palubu trajalo je više od sat i po. Ova ekipa ribolovaca "iz gušta" u posljednjih pet dana ulovila je šest sabljarki.

Gojković kaže da su dobar ulov imali u aprilu i u maju, a da je potom ove ribe bilo manje, sve do nedavno.

Sabljarke su vrsta plave ribe i imaju stanište na otvorenom moru. U potrazi za hranom - jatima manje plave ribe - ulaze i u Jadran. Jedna je od najbržih riba - može dostići brzinu i od 100 kilometara na sat. Dostižu težinu od nekoliko stotina kilograma.

U Jadranu se uglavnom love manji do srednji primerci, ali je sve više onih od 50 do 100 kilograma, pa i težih. Većina ribolovaca još ne raspolaže adekvatnim plovilima i (skupom) opremom za lov ove ribe, pa su i primerci manji.

Sabljarku zovu i "morska teletina", jako je cenjena u Italiji gde se kilogram prodaje i po 35 evra. Kod nas je manje cenjena i kilogram sabljarke košta oko 15 evra.

Postoji puno načina da se pripremi sabljarka, ali je, kaže Gojković, najbolja na gradele. Oni će svoj primerak podeliti sa prijateljima.

Gojković kaže da bi ribolov na sabljarku, koji je sve interesantniji poslednjih godina, trebalo turistički valorizovati, jer je lov na sabljarku prava atrakcija.

Svake godine u Jezerima na ostrvu Murteru, u hrvatskom delu Jadrana, organizuje se veliko međunarodno takmičenje u lovu na velike ribe, gde dolaze brodovi iz celog sveta.

 

Izvor: www.rtv.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries