Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun05262019

Last update06:30:53 PM

Nema više skela na Tisi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

MOL - Izgradnjom mosta na Tisi između Ade i Padeja, skela na Tisi je, posle skoro dva veka, postala nepotrebna. Istu sudbinu danas će doživeti i molska skela, nekoliko kilometara nizvodno.

Poljoprivrednici iz Mola, koji su sa njom prelazili na drugu obalu, u poslednje vreme najčešće koriste novosagrađeni most, pa je zakupac skele Gabor Sabo otkazao ugovor. Danas će molska skela imati poslednju vožnju, i verovatno, otići u istoriju.

- Od kada je otvoren most Između Ade i Padeja, skelu su koristili samo zemljoradnici sa malim posedima, a oni koji imaju nekokliko stotina hektara zemlje sa mehanizacijom odlaze na most. Dešavalo se da po nekoliko dana nikog ne prevezem, a da bih opstao dnevno je potrebno bar četiri, do pet vožnji - kaže Sabo.

Kako je zakupac skele pretpostavljao, skela je korištena u vreme žetve, a posle toga promet je stao. U Mesnoj zajednici Mol su pokušali da održe skelu i tim povodom je održan sastanak sa poljoprivrednicima i zakupcem.Zemljoradnici su na sastanku tražili da skela radi bar do kraja godine, jer putevi do Padejskog mosta još nisu uređeni i neupotrebljivi su u vreme kada padnu kiše. Zbog toga su im bile potrebne stare saobraćajnice, koje su usmerene ka skeli.

- Predstavnici Mesne zajednice su prihvatili zahtev zemljoradnika i registrovali skelu, a zakupcu je namenjeno više novca nego što je od lokalne samouprave dobijao do tada. Ali, skelar je zaključio da sa 100.000 dotacija od MZ nema računa da dalje radi.

Jovan Šević, predsednik Saveta MZ Mol, smatra da skela najverovatnije neće zauvek nestati sa Tise, jer nije isključeno da će je preuzeti drugi zakupac. 

- Skela je državno vlasništvo i povereno na korišćenje MZ Mol, i posle isteka otkaznog roka Gaboru Sabu stavićemo je u zimovnik, da bi se zaštitila i sačuvala od propadanja. Možda neće dugo biti u penziji ako se pojavi novi zakupac - kaže Šević.

Padejska na suvom
Posle puštanja u promet mosta između Ade i Padeja, krajem prošle godine, skela koja je povezivala bačku i banatsku obalu između ova dve mesta prestala je da radi. U MZ Padej, kojoj pripada skela, odlučili su da ovo plovilo i brodić “Divan” koji ju je vukao, izvuku na obalu. Umesto da postane turistička atrakcija, padejska skela propada na suvom.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries